Радев отново захапа Борисов за модернизацията на армията - 24novini.bg

Радев отново захапа Борисов за модернизацията на армията

12.08.2018 | 12:25
(1 глас)

Властта действа все още мудно и нерационално по отношение на модернизацията на флота и въоръжените сили. Това каза пред журналисти във Варна президентът Румен Радев, който участва в церемонията по повод 139-aта годишнина на Военноморските сили.

 

"Ако и тази година се повтори сценарият от миналата година - гръмки обещания, заделяне на бюджет и после блокиране на проектите, ще се потвърди тезата, че всъщност модернизацията е благороден предлог, за да се задели бюджет и после да се трансформира в излишък. Да се генерира излишък, който отново да се похарчи по неясни механизми и критерии", заяви още държавният глава.

 

Радев, вероятно и заради предишната си работа като армейски генерал, настоява за средства за модернизация на армията още от предизборната си кампания. Искането му е все по-актуално на фона на заплахите на американския президент САЩ да спре да е най-големият донор в НАТО и настояването му държавите да изпълнят поне заложената преди две години цел за достигане на 2% от БВП за отбрана. 

Вчера гост на празника на флота беше и премиерът Бойко Борисов, който не пропусна да се похвали колко средства дава правителството му за армията. Дали сме 4-5 милиарда, посочи той. Факт е обаче, че досега няма закупени нови кораби и самолети, а около ремонтите на старите непрекъснато има скандали.

Единственото, по което и Борисов, и Радев постигнаха консенсус, е че Черноморският регион се превръща в зона на геополитическо напрежение и конфликти. 

 

Двамата генерали избягват среща помежду си. Последната им официална такава беше на Консултативния съвeт по национална сигурност през май, чиято основна тема беше именно модернизацията на армията. 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...