Първан Симеонов: Най-добре е десните да намерят българския Макрон - 24novini.bg

Първан Симеонов: Най-добре е десните да намерят българския Макрон

Първан Симеонов препоръчва на десните да намерят българския Макрон Първан Симеонов препоръчва на десните да намерят българския Макрон
10.08.2018 | 12:10
(0 гласа)

В политическо затишие на лятната ваканция на депутатите разговаряхме с политолога Първан Симеонов за това какво можем да очакваме през следващия политически сезон. Кой ще спечели от престрелките между БСП и ГЕРБ, задават ли се предсрочни избори, ще има ли нови играчи и каква стратегия трябва да предприемат десните, ако искат да се върнат в играта.

 

Скандалът с Митьо Очите подготовка за предсрочни избори ли е или само старт на кампанията за местните? Ще намали ли скандалът доверието в ГЕРБ и БСП?

 

По-малко вероятно е да има предсрочни избори. Сигурно е, че започва подготовката първо за европейските, а после за местните избори. Партиите ще бъдат готови, защото влизат в кампания и няма да се нуждаят от подготовка.

След европейските избори България може да е в нова политическа ситуация. Те са на много странна дата – трети почивен ден в поредица от три почивни дни и не е много ясно кой как ще гласува и дали ще има нови играчи. Европейските избори обичайно са протестни избори срещу статуквото.

БСП ще загуби от скандала с Митьо Очите, но и ГЕРБ няма да спечели много, защото за голяма част от българите е пределно ясно, че навсякъде има срастване на големите пари и голямата политика. В общи линии сумарния резултат вероятно ще е нулев и за двете страни – всеки ще спечели по една точка.

Постоянно ще избухват такива скандали. Няма лошо, чрез тях научаваме все повече детайли, които може би дори не искаме да знаем. Крайният резултат е повишаване на политическото напрежение, така че на повърхността нещата изглеждат стабилно, но под повърхността се набира енергия. Тази енергия не отива задължително към някоя от наличните опозиции в момента на терена, а си търси някой съвсем нов стопанин и вероятно това ще се обостри на есен.

 

Какво е разумно да направят десните за евровота и местните избори?

Голяма част от нещата, които десните трябва да направят, вече са ги правили. Трябва да се прави още от същото, но по-енергично и убедително.

Най-добре е десните да си намерят един свой Макрон. Имам предвид ярко лидерство, а не конфедерация от партии, каквото представлява сега. Това лидерство, за добро или лошо, е политическа мода. Такива, като Макрон, показаха, че нормалността в политиката може да изглежда привлекателно, енергично, радикално и даже леко популистки.

Десницата трябва да върви към окрупняване и да се възползва от единственото си сравнително предимство в момента – само тя говори на либерален, нормален, проевропейски език. Всички други преминаха в консервативния полюс, надигна се тежък популизъм и единствено либералните формации говорят на либералните хора в България. Предимството е, че това е малка ниша, но е вакантна и само така наречената „стара десница“ може да играе там. Недостатък е, че това вече е непрестижно. Днес е престижно да говориш национал-консервативно, а не либерално и проевропейски.

Десните трябва да се постараят на местните избори. Там, където кметовете са представители на десницата, е показан модел, който много се харесва – фигури, които могат да съберат подкрепа от ляво и дясно, само да не е ГЕРБ. На местните избори може би това предстои и вероятно БСП ще търси решения а ла Радев - личност, която може да стигне до балотаж и там да събере цялата палитра, иначе непримирими помежду си, подкрепи срещу ГЕРБ. Тук може десницата да е ценна, защото тя може да произвежда личности.

 

Предвид факта, че в 43-то народно събрание ГЕРБ са имали 84 депутати, а в сегашното имат 95, каква е тенденцията за броя техни депутати при следващи избори?

Ако останат 4 формации в парламента, което е съвсем реалистична перспектива, те може да затвърдят резултатите си и може да се случи така, че в един следващ парламент да има още по-ограничен брой варианти за управление.

Подкрепата за ГЕРБ се износва, но не толкова бързо, колкото й се иска на БСП. При едни избори е твърде възможно да се повторят конфигурациите от сега и ако ВОЛЯ не влезе, може да се стигне до конфигурации, които да укрепят ГЕРБ. 

Възможно ли е движения или партии на Мая Манолова и Слави Трифонов да се съберат и да бъдат политическа сила?

Около Мая Манолова се създава все повече политически капитал, а около Слави Трифонов винаги го е имало, но и двамата трябва да решат какво ще правят, трябва план. Аз не виждам в момента ДПС, ГЕРБ, ВОЛЯ да имат ясен. Единствените, които се опитват да покажат някакъв дългосрочен план, са БСП. Чака се първият, който ще каже „Аз тръгвам“, но ако някой ще тръгва, ще е по-скоро на есен. Трябва да се следи и дали всички тези протести напоследък ще се сгъстят и ще прераснат в по-голяма вълна през есента.

 

Очаквайте в неделя втората част на интервюто с Първан Симеонов за влиянието на фалшивите новини върху нагласите у нас.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...