Най-четено: ЧЕЗ по време на чума - ишиасът на Борисов - 24novini.bg

Най-четено: ЧЕЗ по време на чума - ишиасът на Борисов

В "ишиаса" на Борисов, че всичко е наред и с тока, и с чумата хората не вярват В "ишиаса" на Борисов, че всичко е наред и с тока, и с чумата хората не вярват
22.07.2018 | 10:29
(0 гласа)

Насред юли, който трябваше да е горещ, а се разкаля, и на премиера Борисов му се случи ишиас като на Юнкер - чума по овцете на юг, чума по свинете на север, а в средата - ток удари сделката за ЧЕЗ и КЗК я спря. Спря и сделката за Нова телевизия. И премиерът залитна. В държавата на Борисов обаче нищо не става, без той да натисне копчето, каза самият той преди време.

 

Явно в дъждовния следобед е натиснал копчето.

 

И днес Борисов мълчи. Мълча и вчера.

Изобщо, всички говорещи много преди това за ЧЕЗ, от вчера мълчат. И Владислав Горанов, и Томислав Дончев, и КЕВР, и премиерът Борисов, и Корнелия Нинова, и ДПС, и "патриотите", че дори и комисията за ЧЕЗ в парламента, която се занимаваше с казуса месеци. Мълчат и ДАНС, и прокуратурата.

Само Гинка Върбакова се учуди. А после се учуди на сайта си и Нова телевизия за собствената си сделка, също спряна от КЗК вчера.

Да обобщим: в средата на чумата токът удари така, че едните мълчат, а другите са учудени.

Чудят се и хората, и животните какво става. Спомнят си хаотично и се показват и творят из фейсбук - "гнили ябълки", "две каки", "къща в Барселона", "държавата ще си купи дял от ЧЕЗ", "палатков лагер на майките", "приберете си нещастните деца от улиците", "гладна стачка на Босия", "баба Дора: само през трупа ми!", "започваме евтаназия", "спираме евтаназията", "чума тука има - тук нема", "прокуратурата разследвала мъжа на Гинка Върбакова", "депутат от ДПС искал да си купи Нова телевизия".

И е лесно да се объркат всички в това чумно ПР-тресавище с висок волтаж.

В такива ситуации е важно да се припомнят думите на Борисов и неговите министри.

Ето ги:

„Ако е сигурно, че финансовото обезпечение на сделката не е свързано с пране на пари или със съмнителни капитали, не виждам причина да се притеснявам”. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на 12 март, цитиран от bTV, на въпрос дали се притеснява, ако сделката за ЧЕЗ приключи като „Инерком” купи ЕРП-то.

Вчера държавата в лицето на КЗК обаче спря сделката. И спрямо съждението на министър Горанов излиза, че КЗК е установила "съмнителни капитали и пране на пари". Иначе защо да спира сделката? Е, в мотивите не пише точно така, но то няма и как от ПР и политическа гледна точка.

Тогава притеснен ли е министърът на финансите?

Не е. Ако беше, щеше да отиде в телевизия - министрите отиват там, когато са притеснени.

Това мълчание за ЧЕЗ съвпада с другото - за идващата от север чума по свинете.

Тя пълзи от години и вече е на границата ни с Румъния. Експерти обясняват, че дивите прасета плували откъм Румъния и през островите по Дунав пренасяли чумата ежедневно към нас. Същото правели и тираджиите със скритите суджуци, влизащи у нас от север. Та на фона на южната чума по козите и овцете, за която се говори, понеже там правителството всичко обърка, за северната чума се мълчи.

Както се мълчи и за тока. А токът от вчера пак мирише.

Енергийната министърка Теменужка Петкова беше пусната от пиарите на премиера на амбразурата тази сутрин в bTV, където съобщи, че всичко е наред. Когато министрите са притеснени, винаги казват, че всичко е наред. И го казват по телевизията.

Не знаем дали пиарите на премиера знаят, но на Теменужка Петкова никой не й вярва вече. Понеже тя така говореше и като купуваше приятелката й Гинка Върбакова ЧЕЗ - че всичко е наред. Така говори и сега, когато приятелката й е отстранена от сделката за ЧЕЗ.

Т.е. този ЧЕЗ по време на чумата си носи високия волтаж. И като твърди министърът, че няма проблем, става като ишиаса на Юнкер - всички виждат, че е алкохол, не е ишиас. И по-добре да не се лъже. С други думи, щом тя е пратена да твърди пред населението, че всичко е наред, значи нищо не е наред с тока. И токът мирише.

В случая ишиасът е на Борисов - неговите министри с говореното си го правят. Казват, че Борисов имал ишиас по сделката с ЧЕЗ, а хората знаят, че

Борисов залита заради хореографията с обръч(и) и бухалки.

Вчера КЗК се втурна да е независима и да спре и другата сделка на чехите - за Нова телевизия. По медии и в социалните мрежи вече излязоха и карикутари, и коментари за интерес на депутата от ДПС Пеевски към телевизията, а нека припомним, че от поведението на правителството и Борисов при скандала с ЧЕЗ доволни бях само ДПС. БСП искаха КЕВР да спре сделката, а фракциите на "патриотите" се обявиха държавата да била купила 33 % от ЧЕЗ и да става ортак на Гинка Върбакова. Премиерът тогава ги подкрепи не просто, а даде брифинг в парламента с Волен Сидеров и Валери Симеонов и повтори същото твърдение - част от курпулентната хореография, която му се налага да изпълнява, с обръч(и) и бухалки.

Независимата КЗК е оглавявана от майката на депутат от ГЕРБ.

Грижата за държавния интерес, отчетливо изразен с две решения в един ден, насред ПР-чумата (която веднага трябваше с нещо да се потуши), закономерно буди съмнения у хората, че "има нещо гнило" в усърдието на иначе сдръжания регулатор. Токов удра за чумата правел Борисов, за да отклони вниманието на хората. Ами! По-скоро бухалките и обръчите го карат да залита така ишиасно.

Нека припомним също, че правителството на ГЕРБ начело с Бойко Борисов изрази

шест различни позиции за ЧЕЗ и "Инерком"

в рамките на 16 дни през февруари и март. Ето ги:

Първата позиция на кабинета Борисов-3 беше при избухването на скандала на 22 февруари. Според нея държавата не знаела за сделката за българските активи на ЧЕЗ, защото продажбата се правела по чешкото законодателство. На следващия ден, по инициатива на премиера, Теменужка Петкова подаде оставка от поста си министър на енергетиката заради съмнения за конфликт на интереси по причина на личното й познанство с Гинка Върбакова - купувач на ЧЕЗ. Премиерът обаче не прие тази оставка няколко дни по-късно.

Втората позиция, обявена лично от премиера Бойко Борисов и от Волен Сидеров на брифинг в парламента на 27 февруари: държавата ще закупи дял от ЧЕЗ - България в размер на над 30 % от дела на Върбакова и "този път оставки няма да има". "Ше ги смачкам тези гадове", каза тогава премиерът. Не уточни кои са гадовете. Дали ги е смачкал наистина?

Последва трета позиция, от 1 март - че държавата иска "пълен контрол върху сделката и ЧЕЗ" и тя бе изразена от Гинка Върбакова и вицепремиерите Владислав Горанов и Томислав Дончев след срещата на Върбакова с министър-председателя в Министерския съвет. Тогава те заявиха, че държавата може да купи купувача "Инерком", а Върбакова заяви, че отива да преговаря отново с продавача в Чехия и да му съобщи желанието на държавата да влезе в сделката.

Под № 4 последва позицията на ДАНС и разузнаването, които са на пряко подчинение на кабинета, изразена на 1 март, при изслушването им в парламента за сделката. Тогава те заявиха обратното на държавата. Докато кабинетът чрез изявления на министри твърдеше, че не знае за сделката, те изнесоха търговска информация от нея и участниците и обявиха, че цената на ЧЕЗ е била завишена.

По-малко от седмица по-късно последва пета позиция на премиера Борисов по скандала ЧЕЗ. Този път правителството смяташе, че държавата не вижда причина да се притеснява, ако сделката приключи с купуването на ЧЕЗ от "Инерком" и с участието на държавата като ортак на Гинка Върбакова.

После пък финансовият министър изказа шеста позиция - че няма нужда българският данъкоплатец да си купува и 33 % от ЧЕЗ. А хората се питаха, ако ще си купуваме ние, българите, ЧЕЗ, ще си купим ли и EVN, и "Енергопро". Правителството не отговори на хората по този въпрос. Но обеща да прочете договора от 15 килогарама на Инерком за ЧЕЗ.

Дали го е прочело? И какво пише в договора, та КЗК (на ГЕРБ) вчера спря сделката?

Някъде седмици по-късно се намеси президентът Радев да поиска прозрачност

и да разкритикува хаотичните ходове на правителството. Хаотични само за нас, за Борисов - напълно закономерни, защото знае повече от гражданите. И знае от кого се пази с тези чевръсти движения. И колко е страшен и голям този с обръча и бухалките, от когото му се налага да се пази с такова майсторство. С риск българите да спрат да го харесват, понеже не разбират хореографията му.

Президентът Радев направи КСНС по въпроса за енергийната сигурност, помним. И какво от това?

Ето, вчера Румен Радев можеше да каже какво всъщност се крие зад решението на КЗК.

Дали е добро за българските граждани и за 1/3 от тях - абонати на ЧЕЗ или е просто политическа дреха, под която има обратен на гражданския интерес. Но и президентът замълча за тока насред чумата. И пропусна да освети "строителната площадка", както сам посъветва да се прави.

„Този, който познава устройството на държавата и функциите на отделните институции, не би трябвало да бъде притеснен за собствеността на електроразпределителните предприятия, а по-скоро за това как функционират”, посочи Горанов през март.

Дали още мисли същото, след спирането на сделката от КЗК? Дали е притеснен как ще функционира ЕРП-то ЧЕЗ у нас? Дали ще застане на страната на народа си това правителство? Или на страната на онези "гадове", по думите на премиера от февруари - с обръч(а) и бухалките?

На втория ден оглушително мълчание от Борисов, фактите за ишиаса му са факти: в чума сме. Настъпва нова от север. Токът мирише. А залитането на Борисов не е ишиас.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...