Петкова: Няма опасност за енергийната сигурност - 24novini.bg

Петкова: Няма опасност за енергийната сигурност

Теменужка Петкова каза, че решението на КЗК да спре сделката за ЧЕЗ не влияе на енергийната сигурност на страната Теменужка Петкова каза, че решението на КЗК да спре сделката за ЧЕЗ не влияе на енергийната сигурност на страната
20.07.2018 | 09:25
(0 гласа)

Няма опасност за енергийната сигурност на страната ни заради спряната сделка за придобиване на ЧЕЗ от страна на "Инерком". Това обяви в предаването „Тази сутрин” енергийният министър Теменужка Петкова.

 

Твърдението на министъра идва часове след решението на КЗК да забрани на „Инерком” да купи българските активи на ЧЕЗ и след истерията около покупката през февруари и март, когато самата Петкова подаде оставка заради съмнения за конфликт на интереси във връзка с познанстовто й с Гинка Върбакова, но премиерът не прие оставката. Припомняме, че тогава самият той нарече "гадове", на извънреден брифинг в парламента, хората, стоящи зад напрежението в енергийния сектор и после обяви, че държавата ще става съдружник на Инерком чрез 33 % от активите на ЧЕЗ. Същото потвърдиха тогава и вицепремиерът Томислав Дончев, и финансовият минисътр Владислав Горанов, коит одадоха брифинги заедно с Върбакова.

 

Днес обаче министър Петкова даде назад относно купуването на ЧЕЗ от "Инерком" и се фокусира върху задълженията на продаваното ЕРП: "До финализиране на сделката ЧЕЗ е собственик на активите и подлежи на контрол и санкции, ако не изпълняват ангажиментите си". Това уточни тя, като добави, че "не може да се говори за българо-чешка война" заради спирането от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на две ключови големи сделки – за ЧЕЗ и за Нова телевизия.

Петкова потвърди отново, че познава отдавна собственика на „Инерком” – Гинка Върбакова и каза, че не се е чувала с нея и не знае как смята да действа след решението на КЗК. Вчера от Инерком казаха, че са учудени от решението на КЗК. Учудени от спирането на сделката бяха и от Нова телевизия, която трябваше да бъде платена от чешкия милиардер Петер Келнер.

Във връзка с ултиматума на управляващите, които поискаха от президента Радев доказателства за събрани 1,6 млрд. лв. от служебното правителство, министърът на енергетиката уточни днес, че са поискали доказателства, защото тази сума звучала невероятно.

За три месеца няма как едно служебно правителство да направи такива чудеса от храброст, коментира Петкова.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...