Гинка Върбакова е учудена от забраната да купи ЧЕЗ - 24novini.bg

Гинка Върбакова е учудена от забраната да купи ЧЕЗ

Гинка Върбакова е учудена за решението на КЗК Гинка Върбакова е учудена за решението на КЗК
19.07.2018 | 16:00
(0 гласа)

От фирмата "Инерком" са изненадани от решението на Комисията за защита на конкуренцията да забрани концентрацията между "Инерком България" ЕАД и дружествата от групата на ЧЕЗ в България.

 

Това съобщение се получи малко повече от час на електронната ни поща, след като стана ясно решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за забрана да бъде купено електроразпределителното дружество за Северозападна България и София ЧЕЗ от дружеството "Инерком България" ЕАД.

 

От "Инерком България" ЕАД информират, че внимателно ще анализират мотивите за решението на Регулатора и до дни ще обявят както тяхното становище за забраната, така и последващите действия, които ще предприемат.

Забраната е наложена върху придобиването на контрол от страна на "Инерком България" ЕАД върху "ЧЕЗ България" ЕАД, "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "ЧЕЗ Електро България" АД, "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, "Фри Енерджи Проджект Орешец" ЕАД, "Бара Груп" ЕООД.

Мотивът е, че с тази покупко-продажба се заплашва конкуренцията на пазара.Коментарът на енергийния министър Теменужка Петкова за решението на КЗК беше, че това е решение на независим орган. Енергийната сигурност никога не е била застрашена, успокои Петкова и увери, че държавата е на своето място.

ЕРП-тата работят по установените правила, подчерта министърът.Депутатите-патриоти приветстваха решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да спре сделката с "Инерком".

КЗК доказа, че има държавни органи, които си вършат работата обективно и независимо, заяви Искрен Веселинов.От БСП също приветстват решението на КЗК .

Това решение (на КЗК - б.р.), се вписва в дебата, иницииран от левицата, заяви на брифинг в парламента депутатът Крум Зарков. Тази сделка не отговаря на изискванията, смята той. "Коментар по това решение може да направят само представители на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), както и КЗК не коментира решенията на КЕВР, по същия уважителен начин като председател на КЕВР не бива и не мога да коментирам решенията на КЗК", заяви Иванов за спряната сделка между ЧЕЗ и Инерком.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп" . Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка , защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.След избухването на скандала управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова, проведе разговори с ЧЕЗ в Прага.

Тогава от българското дружество "Инерком" съобщиха , че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават. Гинка Върбакова и представители на ЧЕЗ дойдоха и на изслушване в парламента.По искане на БСП бе създадена и временната комисия по случая ЧЕЗ в парламента на 14 март, която заседава под председателството на Жельо Бойчев и завърши с не много ясен резултат и искания за още информация. Малко след това самият Жельо Бойчев обяви, че се оттегля от парламента.

Въпреки че по време на срещата в МС между премиера Борисов и Гинка Върбакова е заявен интерес на държавата към активите на ЧЕЗ, после се разбра, че държавата се отказва от участие в сделката .От БСП започнаха подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне наплъно контрола в енергетиката.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...