Чудо! Пълен консенсус на партиите за решението за ЧЕЗ

Чудо! Пълен консенсус на партиите за решението за ЧЕЗ

Партиите съвсем единодушно харесаха решението на КЗК за ЧЕЗ Партиите съвсем единодушно харесаха решението на КЗК за ЧЕЗ
19.07.2018 | 15:31
(1 глас)

Партиите в НС приветстваха решението за ЧЕЗ. Така Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“ обясни, че КЗК е доказала, че има държавни органи, които независимо и обективно обследват всички обстоятелства и вземат решение, което дори не е изгодно за чуждите инвеститори. По думите му втората спирачка е КЕВР, която според закона трябва да се произнесе преди завършването на сделката.

 

Веселинов обясни, че подготвят методология и критерии, по които това да става. В момента те са внесени в енергийната комисия и тече съгласувателна процедура с енергийното министерство.

 

Те обаче едва ли ще са факт преди лятната ваканция, която започва след около седмица, а по-скоро наесен, увери Веселинов. В тази методолгия патриотите са посочили стъпките, които КЕВР трябва да предприема – да пита ДАНС дали сделката заплашва националната сигурност, да пита МВР, да провери дали има съдебни решения за нарушения от новия собственик на акциите, а накрая да направи анализ за въздействието на потребителите и върху възможността за осигуряване на доставките.

БСП също поздравиха КЗК за решението, а социалистът Крум Зарков обясни, че БСП последователно са защитавали позицията, че сделката за ЧЕЗ не отговаря на закона. Той определи решението на КЗК като навременно и призова другите сезирани органи също да се произнесат.

БСП искат кабинетът ясно да заяви, че има интерес от участие и закупуване на акции, ако ЧЕЗ все още иска да продава бизнеса си в България. Той припомни, че решението на КЗК подлежи на обжалване пред ВАС в срок от 14 дни. „Тази сделка по всички критерии не отговаря на изискванията“, заключи Зарков.

От ГЕРБ коментираха само, че КЗК е независим орган и има ясно разписана процедура какво следва от тук нататък. Енергийният министър Теменужка Петкова, която бе в НС пък заяви, че енергийната сигурност никога не била застрашена, ЕРП-та работят ясно и прозрачно.

Държавата е на своето място, а енергийната система е гарантирана“, каза тя. Шефът на КЕВР Иван Иванов пък отказа коментар по същество с аргумента, че тепърва ще се запознава с мотивите от 28 страници. „Нека видим как ще се случат нещата. Сега имаме решение на КЗК с незабавно изпълнение“, отговори той на въпрос какво трябва да прави КЕВР, ако сделката тръгне отначало и трябва да се произнесе по нея.

0
0
0
s2smodern

Харесай ни във Facebook

Горещи теми

Breadcrumbs

Най-новите политически новини от България, политически коментари