Чудо! Пълен консенсус на партиите за решението за ЧЕЗ - 24novini.bg

Чудо! Пълен консенсус на партиите за решението за ЧЕЗ

Партиите съвсем единодушно харесаха решението на КЗК за ЧЕЗ Партиите съвсем единодушно харесаха решението на КЗК за ЧЕЗ
19.07.2018 | 15:31
(1 глас)

Партиите в НС приветстваха решението за ЧЕЗ. Така Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“ обясни, че КЗК е доказала, че има държавни органи, които независимо и обективно обследват всички обстоятелства и вземат решение, което дори не е изгодно за чуждите инвеститори. По думите му втората спирачка е КЕВР, която според закона трябва да се произнесе преди завършването на сделката.

 

Веселинов обясни, че подготвят методология и критерии, по които това да става. В момента те са внесени в енергийната комисия и тече съгласувателна процедура с енергийното министерство.

 

Те обаче едва ли ще са факт преди лятната ваканция, която започва след около седмица, а по-скоро наесен, увери Веселинов. В тази методолгия патриотите са посочили стъпките, които КЕВР трябва да предприема – да пита ДАНС дали сделката заплашва националната сигурност, да пита МВР, да провери дали има съдебни решения за нарушения от новия собственик на акциите, а накрая да направи анализ за въздействието на потребителите и върху възможността за осигуряване на доставките.

БСП също поздравиха КЗК за решението, а социалистът Крум Зарков обясни, че БСП последователно са защитавали позицията, че сделката за ЧЕЗ не отговаря на закона. Той определи решението на КЗК като навременно и призова другите сезирани органи също да се произнесат.

БСП искат кабинетът ясно да заяви, че има интерес от участие и закупуване на акции, ако ЧЕЗ все още иска да продава бизнеса си в България. Той припомни, че решението на КЗК подлежи на обжалване пред ВАС в срок от 14 дни. „Тази сделка по всички критерии не отговаря на изискванията“, заключи Зарков.

От ГЕРБ коментираха само, че КЗК е независим орган и има ясно разписана процедура какво следва от тук нататък. Енергийният министър Теменужка Петкова, която бе в НС пък заяви, че енергийната сигурност никога не била застрашена, ЕРП-та работят ясно и прозрачно.

Държавата е на своето място, а енергийната система е гарантирана“, каза тя. Шефът на КЕВР Иван Иванов пък отказа коментар по същество с аргумента, че тепърва ще се запознава с мотивите от 28 страници. „Нека видим как ще се случат нещата. Сега имаме решение на КЗК с незабавно изпълнение“, отговори той на въпрос какво трябва да прави КЕВР, ако сделката тръгне отначало и трябва да се произнесе по нея.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...