Под прозорците на Борисов: "Оставка!" и "Убийци!" - 24novini.bg

Под прозорците на Борисов: "Оставка!" и "Убийци!"

Напрежението на протеста на животновъдите ескалира, виковете са "Оставка!" и "Убийци!" Напрежението на протеста на животновъдите ескалира, виковете са "Оставка!" и "Убийци!" Булфото
18.07.2018 | 13:43
(0 гласа)

Три реда жандармерия и полиция изблъсква протестиращите и изливащи мляко под прозорците на премиера Бойко Борисов животновъди. Напрежението пред Министерския съвет ескалира. На земята имаше  паднали хора, полицаите изтикваха протестиращите със сила.

 

"С дни пътуваме до селата, със сила няма да ни спрат, това е геноцид над животновъдите, каква чума?", се чуват възгласи. Хората викат "Убийци" и "Оставка", хвърлят предмети по Министерския съвет. Към полицейските сили докараха нови, които в кордон пазят сградата на Министерсикя съвет от гневните протестиращи.

 

Жените са избутани назад, но от протеста казват, че има провокатори, които нарочно ескалират напрежението. Животновъдите обаче казват, че никой не може да ги провокира, защото им е писнало и тъпчат на едно място от години, вероятно визирайки трудните условия за животновъдите.

Виковете вече са само "Оставка!"

Млади хора от с.Буково със звънци, които отглеждали овце в селото си, призоваха за "оставката на некомпетентни хора, които не разбират от този бранш и да оставят мястото на хора, искащи честно да си изкарват парите". Протестиращ от Бяла Слатина каза, че "не претендират за нещо, което не заслужават, а да получат нормални условия за труда си и да си изкарват честно парите си, без да им убиват животните залудо".

Протестираща от общ. Борован, отглеждаща животни, каза, че очаква" положителна промяна за бранша и по-добра изкупна цена на млякото", както и да не се убиват животни, които не са болни. "Болките ни са едни и същи, независимо дали сме големи или малки производители", каза младата жена, която обясни за себе си, че отглежда 40 овце в селото си, а сега ги е оставила на сина си, за да дойде в София на протеста.

Хора се включват на живо в телевизиите, за да изразят съпричастност към жителите на Странджа, чиито животни бяха убити. Те казват, че правителството не ги е информирало коректно и навреме за чумата.

Братя и сестри, българи, докога? Аз съм бялата лястовица, роден съм в с. Светлина в Странджа, ние сме българи и в селото ми са близките ми, които си отглеждат животните и които искат да убият, каза друг млад човек.

Производители на кози от Шумен казаха, че нямат почивен ден в годината, а са ощетени и откъм изкупни цени, и откъм информация за заразата. Повечето тук сме животновъди, познаваме се, каза производителят от Шумен.

На протеста има и пчелари, както и представители на различни асоциации. Искаме да ни оставят да работим и да има нормални изкупни цени на млякото, които да са поне 1,50 лв. за овчето мляко и 1,00 лев изкупна цена за козето мляко. Очакваме някой от властта да слезе тук при нас и да ни даде отговори, каза друг портестиращ от Шумен.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...