Борисов се изнерви. И сгреши с Манолова - 24novini.bg

Борисов се изнерви. И сгреши с Манолова

Мая Манолова винаги е готова за битка в името на онеправданите и Борисов вече не може да й вземе тази роля Мая Манолова винаги е готова за битка в името на онеправданите и Борисов вече не може да й вземе тази роля
17.07.2018 | 14:21
(1 глас)

Почти природни бедствия - чума и Мая Манолова - се струпаха на главата на премиера Борисов в последните дни. Те показаха, че от жегата и разнежването около втория внук държавният ръководител взе да губи рефлекс. Първо беше чумата по преживния добитък, която той неглижира до ПР-чума. И сгреши. Сега опитва да навакса тактическата си грешка, че пренебрегна привързаността на населението към овцете и козите и заобещава по-високи обезщетния за прибързано избитите 4 хиляди животни в Ямболско.

 

Освен чумата обаче на главата му се качи и друго "бедствие" - Мая Манолова.

 

И понеже не е внимателен, пак сгреши. Днес на Тристранния съвет за сътрудничество подопечният му вицепремиер Валери Симеонов не допусна омбудсмана Мая Манолова в заседанието.

Груба грешка! Не ПР-грешка, а политическа.

Не просто защото показва нервност, но и защото това действие на властта е вече знак за реална политическа паника. Съвсем логично е Манолова да участва в Тристранката, на която се обсъждат промените в НЕЛК и ТЕЛК, още повече че тя самата е вносител на закони, свързани с ТЕЛК и НЕЛК по отношение труда на миньорите.

Очевидно обаче премиерът Бойко Борисов се изнерви на набиращата сила Мая Манолова. И от нерви сгреши. Като неопитен юноша пред опитна жена.

Като вносител на законопроект за условията на труд на миньорите, който също касае ТЕЛК, а и както самата тя каза, именно депутатка от ГЕРБ я е помолила да защити предложението си пред Тристранката, Манолова просто щеше да усили динамиката на и без това скучния формат и щеше да внесе екзотика - нещо, на което и гражданите, и медиите биха се зарадвали в държавата на хляба и зрелищата.

Валери Симеонов обаче, известен с това, че стратегията и тактиката не са най-силната му част, на включени камери изгони Манолова. И така я активира. За дълго.

Пригласяше му шефът на синдиката "Подкрепа" Димитър Манолов, нашумял напоследък с изказването си към майките на децата с увреждания "да скрият нещастните си деца от улиците". И двамата в комбинация не са сред любимците на гражданите, нито на фейсбук. А Мая Манолова е.

Припомняме, че вчера майките на децата с увреждания и Манолова напуснаха работните групи по Закона за личната помощ, на който са вносители с Мая Манолова, разочаровани, че депутатите са дописали в проекта текстове, които ощетяват, вместо да помогнат на хората с увреждания в страната. След зрелищното напускане на групите вчера, днес Мая Манолова беше показана от самата власт отново като жертва на натиск.

Действията от последните два дни показват, че Манолова набира сила дори през вялото откъм политическа страст лято. Което вещае нелека политическа есен за Борисов.

Изнервеността му срещу нея ще расте с наближаването на изборите. Манолова е с най-високата публична подкрепа в сравнение с всички в правителството и кметицата Йорданка Фандъкова, като далеч зад нея остава доверието и в президента Радев, и в премиера Борисов.

Ангажирането й с проблемите на майките и хората с увреждания, розопроизводителите, превозвачите, миньорите, учителите, шивачките без заплати, животновъдите и изобщо различните групи онеправдани, повиши доверието в институцията й и аргументира окончателно политическата й активност като справедлива. Пред тази опасност Борисов става все по-нервен и сблъсъците му с омбудсмана тепърва ще се изострят.

Т.е. Борисов тепърва ще греши.

Така той обаче легитимра Манолова като по-силна, отколкото всъщност са правомощията й по-закон, като добавя героичен ореол на всяко нейно действие - стратегия, която може би той ще осъзнае като грешка и ще промени достатъчно навреме. Поне ако не иска да загуби, след президентските избори, и изборите за кмет на София, на които Манолова спокойно и зрелищно може да детронира не Фандъкова - това не е важно, а него. Самия него.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...