Радев: Времето, в което президентът беше безкритичен наблюдател на правителството, отмина - 24novini.bg

Радев: Времето, в което президентът беше безкритичен наблюдател на правителството, отмина

24.01.2018 | 10:55
(0 гласа)

Мерките срещу корупцията, отношенията с Турция и отбранителната политика са сферите, в които има разделителни линии между президента и правителството. Това стана ясно от днешния отчет на първата година от мандата на държавния глава Румен Радев. Времето в което президентът беше безкритичен наблюдател на правителството, отмина, заяви той.

 

 

По думите му в момента България се намира е в критичен момент от своето развитие. Парламентарната република атрофира, парламентът е нотариат, който официализира волята на правителството, заяви Радев. 

Българското председателство не суспендира демокрацията и не отменя дебата. То не алиби за бездействие, категоричен беше държавния глава. 

Приетият антикорупционен закон не просто е слаб, а крие риск от злоупотреби, посочи държавният глава. По думите му няма баланс между институциите за избора на ръководство на антикорупционния орган и се поставя под въпрос неговата независимост. И занапред борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите, заключи Радев.

По отношение на отбраната Радев посочи, че сектор сигурност е в критично състояние, a правителството не се е съобразило в приетите на Консултативния съвет за национална сигурност през май консенсус – да се увеличат средствата за отбрана и да се модернизира авиацията.

Радев на няколко пъти в речта си коментира, че Турция се намесва в изборния процес в България и има опити за намеса и в работата на мюсюлманското вероизповедание у нас. Турция е важен партньор и съсед и България трябва да работи за ясна перспектива на отношенията между ЕС и Турция, но това трябва да става с ясно поставяне на проблемите между двете страни на масата. Не виждам Борисов да прави това, категоричен бе Радев.

Той съобщи, че е научил от медиите за бъдещото посещение на турския президент Реджеп Таийп Ердоган в България, което по думите му е неприемливо и е в нарушение на Конституцията.

Положих началото на нормализацията на отношенията с Русия, което е от стратегическа важност не само за България, но и за ЕС. През 2-18г, когато честваме 140-годишнината от Освобождението трябва да изведем българи-руските отношения от ледената епоха, в която ги намерих, коментира още Радев.

Той обяви, че следващата година ще се съсредоточи върху правата на българските граждани, върховенството на закона, прозрачността на управленските решения и публичните разходи, както и върху свободата на словото. 

По думите му безразличието на Брюксел към нарушаването на правата в България не трябва да демотивира гражданите.

Радев се обяви за допълнителни пълномощия и обвини предшественика си Росен Плевнелиев, че се е отказал от много от тях. Държавният глава отрече да планира свой собствен политически проект.

Той призова парламентът да не бърза с ратификацията на Истанбулската конвенция. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...