"Воля" внесе закона на майките. И щракна Манолова в капана на Борисов - 24novini.bg

"Воля" внесе закона на майките. И щракна Манолова в капана на Борисов

Мая Манолова е в капана на Борисов и Цветанов от внасянето от "Воля" на закона на майките в парламента Мая Манолова е в капана на Борисов и Цветанов от внасянето от "Воля" на закона на майките в парламента
03.07.2018 | 09:40
(0 гласа)

Законът за личната помощ, предложен от майките на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова, е внесен вчера в деловодството на Народното събрание от депутати от партия "Воля". Това каза в студиото на bTV министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той не уточни защо законът не се внася от мнозинството на ГЕРБ, след като управляващите подкрепят исканията на родителите на хората с увреждания и протестиращите от палатковите лагери в страната.

 

По думите му, с внасянето му от "Воля" се отваряла процедурата законът да бъде разгледан в пленарната зала. Истината е друга - "Воля" удобно внасят закона, за да помогнат на Борисов да задържи Манолова на поста омбудсман, тъй като тя обвърза оставането си с приемането на закона за личната помощ.

 

Петков призна, че пътят на закона през омбудсмана до парламента бил по-кратък от пътя му през министъра и МТСП, с което, на практика, също призна, че процедурата не е приоритет на управляващите и чрез закона те целят примка на шията н Манолова, а не решаване на социалните проблеми на нуждаещите се хора.

На въпрос дали Мая Манолова е трън в очите на изпълнителнта власт, както самата тя заяви по-рано, Бисер Петков отговори, че работи добре с Мая Манолова. И естествено, какво друго да каже?

Петков напомни, че МТСП има принципно несъгласие с това, че законът не решава комплексно и устойчиво всички проблеми на хората с увреждания. Затова правим още два законопроекта - за хората с увреждания и за социалните услуги, каза Петков.

Участието му остави впечатлението, че МТСП ще отстоява пред Министерския съвет и после в парламента своите два закона - за хората с увреждания и за социалните услуги, а Законът за личната помощ, внесен от майките и омбудсмана Мая Манолова, ще бъде "чуждият" закон, за който отговорността вече е прихвърлена от ГЕРБ към физическите вносители от "Воля".

Това предрешава съдбата на закона и той едва ли ще мине в пленарната зала, той като ПГ на "Воля" има 12 народни представители, а гласовете им не са решващи за стабилното мнозинство, т.е. не са важни за ГЕРБ. Което обаче не пречи ГЕРБ да ги използва като инструмент срещу Манолова, както на практика се случи с вансянате на закона на Мая Манолова точно от "Воля".

Така Борисов и Цветанов измиват ръцете си от иницативата на омбудсмана Манолова и протестиращите майки и в същото време задържат на поста Манолова, дакато трае парламентарната процедура по разглеждане на законопроекта в комисиите и в пленарната зала на две гласувания - процедури, които могат да продължат и до Коледа.

Припомняме, че Манолова обяви, че с приемането на закона за личната помощ, написан от майките и екипа й, тя ще се оттегли от поста омбудсман, като не е заявила категорично, че няма да се кандидатира за кмет на столицата - кандидатура, която би заплашил ГЕРБ и на която ГЕРБ ще опита включително и през закона на майките да попречи.

Развитието от последните 24 часа показва, че в играта вече се включи и Цветан Цветнов с парламентарните си тактики. "Воля" станаха вносители под предлог, че правят услуга на майките, всъщност затвориха капана около закона и Мая Манолова. Сега председателският съвет, лидиран от Цветан Цветанов, трябва да потвърди Закона за личната помощ в дневния ред на парламента за седмицата. И това ще се случи така, че да последва безкрайно проточване на заседанията на комисиите - до една с мнозинства на ГЕРБ в тях. Докато зимата дойде. И докато "Воля" не свие рамене и не каже: Няма воля, опитахме, но сме безсилни.

А целта е друга, не е законът на майките. Целта е Мая Манолова да бъде спряна да се кандидатира за кмет на София. И засега Борисов и Цветанов водят в битката срещу Манолова.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...