Законът на Манолова и майките вече зависи от Цветанов - 24novini.bg

Законът на Манолова и майките вече зависи от Цветанов

Цветан Цветанов кавалерски помагаше на Манолова в парламента, сега също може да й помогне - на нея и на майките Цветан Цветанов кавалерски помагаше на Манолова в парламента, сега също може да й помогне - на нея и на майките
01.07.2018 | 13:41
(1 глас)

Слави Трифонов написа пост във Фейсбук, с който търси състрадание от депутатите за закона на майките. Шефът на кабинета на Борисов - Румяна Бъчварова, пък тази сутрин заяви, че Борисов не се срещал с майките, защото нямал решение. А решение има и то е в ръцете на Цветан Цветнов. Тъй като е вече в Народното събрание, законът на Мая Манолова и майките на деца с увреждания може бързо да влезе в дневния ред, което зависи от Цветан Цветанов като председател на най-голямата парламентарна група.

 

Той и другите 4 председатели могат да го гласуват в дневния ред на пленарното заседание още за сряда. Съгласно практиката в парламента, Председателският съвет решава какъв да е дневният ред за седмицата и кои внесени в деловодството закони да се разглеждат.

Членовете на Председателския съвет на 44-то Народно събрание са Цвета Караянчева, Цветан Цветанов, Корнелия Нинова, Волен Сидеров, Мустафа Карадайъ.

Ако Цветан Цветанов не иска обаче законът да се гледа от депутатите, проектът ще остане в чекмеджетата на деловодството месеци или години. Като стотици други, между другото, на коалиционните им партньори например. И като стотици други предложения на майките от последните 13 години, както те самите казват.

Сега  въпросът не е един депутат да стане вносител, както пише Слави Трифонов (тъй като вече има депутат, изразил това желание), а става Председателският съвет в парламента да утвърди този законопроект в дневния ред. Самата Цвета Карянчева отиде при майките преди седмица, за да им каже, че ги подкрепя -

ето, сега подкрепата на думи може да се покаже с реално действие от ГЕРБ - да внесат Цветанов и Караянчева закона на майките в програмата на парламента за следващата седмица.

И така Румяна Бъчварова няма да може да оправдава премиера Борисов, че нямал решение. Има решение. И го знаят и тримата - и тя, и Борисов, и Цветанов. 

"Вие сте наши служители! Ще се намери ли един с човешки ценности над партийните", пита водещият Трифонов в поста си. Но пита безадресно всичките 240 души, вместо да попита персонално изброените петима, които отговарят за свършването на тази работа.

Мая Манолова перфектно познава практиката в парламента и нейният призив би следвало да бъде именно към тези нейни петима бивши колеги депутати, които тя познава и лично в това число. Още в първото заседание, на 4 юли, при наличие на политическа воля от тях, законът може да влезе в програмата за обсъждане.

Нито Манолова обаче, нито Слави Трифонов отправят такъв призив.

Трифонов е емоционален по казуса:

"...По правилник сега поне един депутат трябва да стане вносител на законопроекта, за да може да бъде разглеждан и гласуван от Народното събрание... Депутатите сте 240. Вярвам, че поне един от вас изпитва състрадание. Вярвам, че за поне един от вас човешките ценности са над партийните. Ако не е така - горко ни", пише той.

И ако Трифонов няма как да познава тресавището на парламентарно-административните практики, то Мая Манолова не просто ги познава, тя си служи с тях години наред като депутат изключително умело, а някои е създала самата тя. И знае петимата души, от които законът й зависи.

Може би ще ги призове публично още утре за политическа воля. Между тях е и лидерътт на БСП, която ръководи опозицията и е бивш съпартиец на Манолова - Корнелия Нинова. Тя би помогнала - нали самата тя е майка. Там е и Волен Сидеров - самият той баща, пък и патриот - следва и той да прояви състраданието, за което пита Трифонов. Крадайъ оглавява пък партията, която "не мели брашно" с патриотите и се обявява за опозиция на ГЕРБ. Те също имат политически мотив да подкрепят Манолова. За Цветанов и Караянчева е ясно - те са от най-голямата партия - защо да не подкрепят майките на "нещастните деца", както ги нарече техният говорител - шеф на един от синдикатите.

Остава Манолова да поиска по-настоятелно този ангажимент от тези петима председатели на парламентарните групи. А дали?

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...