След 9 години кметуване Фандъкова ще оправя... въздуха - 24novini.bg

След 9 години кметуване Фандъкова ще оправя... въздуха

Кметицата на столицата Йорданка Фандъкова на деветата година обяви, че програмата за чистия въздух ставала за нея на-важният документ Кметицата на столицата Йорданка Фандъкова на деветата година обяви, че програмата за чистия въздух ставала за нея на-важният документ
27.06.2018 | 13:00
(0 гласа)

На деветата година от кметуването си кметът на столицата Йорданка Фандъкова, обяви, че приетата от Столичният общински съвет /СОС/ Програма за качеството на атмосферния въздух в Столичната община, за нея вече била най-важният документ. Досети се за това, тревожна, че на 12 юли делото за мръсния въздух в Столицата влиза в Софийския градски съд. Тогава ще може да каже: "Ние вече приехме програма за чистия въздух" и така проблемът ще изглежда решен... на хартия.

 

Припомняме, че делото бе заведено от "Група за чист въздух" срещу Столична община. Повече от година "Група за чист въздух" опитваха делото да влезе в съда, но трима съдии дадоха отвод. Това, което твърдят от "Група за чист въздух", е, че засегнатите и увредените са на практика всички, които живеят, работят или учат на територията на София. Всеки софийски гражданин диша този въздух и страда от замърсяването.

 

Кметът Фандъкова управлява София с мнозинство от ГЕРБ от ноември 2009 г., а от 2005 година е заместник-кмет на Бойко Борисов. Това, че на деветата година на кметския пост и на 13-та от престоя си на върха на общината тя се досети за качеството на въздуха в града означава само едно - предизборната й кампания започна, а от фините прахови частици, които гълтаме ежеминутно над нормата тя ще направи четвъртата си предизборна програма за "видими резултати на ГЕРБ".

Разбира се, няма нищо лошо в разработена от специалисти от Химикотехнологичния и металургичен университет – София програма. Целта й е намаляването на нивата на замърсителите на въздуха в София, намаляване на здравния риск, контрол на действията за намаляване замърсяването от транспорта и битовото отопление, строителните дейности - все неща, които кметицата следваше да прави в последните 9 години, а не да ползва за предизборна пропаганда.

И след като девет години администрацията на Йорданка Фандъкова и мнозинството й от ГЕРБ в СОС чакаха проблемът да се задълбочи и да излезе от контрол, да припомним фактите за столицата:

1. През 2017-а колите в София са се увеличили драстично. Само новите софийски регистрации са били близо 64 000 – или средно по 190 автомобила на ден.

2. Буферните паркинги на метрото са само три - най-големият е този на „Цариградско шосе” с капацитет от близо 1300 места в момента делничен работен ден, повече от половината от тях са заети. Паркирането на входа на града е една мярка, която трябваше да работи още от създаването на метрото, но така и не заработи. Освен него има още два буферни паркинга - на „Джеймс Баучер” и на „Ломско шосе”. Общо местата са близо 2000. Така местата ставата едва 3 хиляди, а на ден в София се регисрират по 190 следващи и следващи коли.

3. В София нови буферни паркинги под земята не се изграждат, въпреки че са планирани на Стадиона, на Сливница и на Централна ЖП гара. Единият - с 300 паркоместа - на метростанция „Сливница” трябваше да заработи в началото на 2017 година. Но не заработи.

4. София е на 26-то място от 28 столици в ЕС по чистота - според усещането на населението в тези градове. 42 процента от софиянци са по-скоро "недоволни", а 28 процента са "много недоволни" от чистотата на София, показаха данните от анализ на "Евростат", посветен на "Зелената седмица в ЕС" през май 2018 г. Т.е. 70 процента от столичани са недоволни от чистота на въздуха и на града си.

5. В общо 70 от 180 дни в столицата сме дишали силно замърсен и опасен въздух. В най-замърсените дни нормата за фините прахови частици се превишава над 6 пъти - 331 единици на кубически метър е рекордът, вместо допустимите до 50 единици. Данните бяха изнесени през април по БНР от Петър Киров от проекта AirBG.info на базата на над 300 активни сензора в столицата.

6. ЕК осъди България заради мръсния въздух, а данните са за 18 000 българи, умиращи всяка година заради замърсяването на въздуха и експозиция на фини прахови частици. Данните бяха изнесени от заместник-министъра на здравеопазването Светлана Йорданова по време на кръгла маса за вредата от фините прахови частици, която се проведе в Министерство на здравеопазването.

7. Карциномът на белия дроб е заболяването, което е пряко свързано със замърсяването на въздуха. По данни на Министерството на здравеопазването досега при 2/3 от пациентите се диагностицират в 3-ти и 4-ти стадий.

8. По информация на Евростат България е на 3-то място в Европейския съюз по ръст на въглероден диоксид за 2017 г., в сравнение с 2016 г . и сме след Малта и Естония.

На фона на тези данни днес кметът Фандъкова установи, че програмата за чистия въздух вече ставала най-важният документ за бъдещето на София за нея. На деветата година!

"Програмата дава посоката на продължението на работата за подобряване на качеството на въздуха, която не е спирала през последните години", подчерта Фандъкова. По думите ѝ програмата включвала приобщаване към проблема на всички граждани.

Освен че са приобщени, дишайки мръсния въздух на София, гражданите на столицата вече се и самоорганизират - стотици си купуват собствени станции за измерване чистотата на въздуха, с което демонстрират колко доверие имат в публичните измервателни устройства на Йорданка Фандъкова и в данните от тях. А някои правят флашмобове в София с противогази и тревожат кметицата. На всичко отгоре популярни личности се включиха в акцията - съвсем неудобно за имиджа на кметицата.

Поне е ясно: и от фините прахови частици Фандъкова и ГЕРБ ще направят предизборна демагогия. Ако номерът мине пак, както през 2009, 2011 и 2015 мина.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...