Политическият покер на Манолова срещу силната ръка на Борисов - 24novini.bg

Политическият покер на Манолова срещу силната ръка на Борисов

Политическият покер на Манолова изглежда ще нагорещи столицата, въпреки силната ръка на Борисов Политическият покер на Манолова изглежда ще нагорещи столицата, въпреки силната ръка на Борисов
23.06.2018 | 12:17
(1 глас)

От няколко дни столицата е загрята от нов политически покер: Мая Манолова предложи на Борисов „успокоителен бартер“: неговите депутати да приемат трите закона, свързани с майките и хората с увреждания, а тя, в замяна, да напусне поста омбудсман, щом Борисов и управляващите толкова се тревожат за нейния твърде висок рейтинг.

Не последва вълна в медиите за перспективите пред Манолова, нямаше анализи защо го прави, как би реагирал Борисов, никакви журналистически и редакционни позиции какво иска да постигне омбудсманът със заявката да изпълни само половината от 5-годишния си мандат.

Но последва тишина! И в тишината – нещо интересно: издания, известни в столицата като снабдявани с информация директно от „най-високо“ в ГЕРБ предприеха два хода: единия - да сдвоят Мая Манолова със Слави Трифонов и да им сложат етикета „популисти“, другия – да напомнят връзката на Манолова с Костинбродската афера, битката за председателството на БСП, Цветан Василев и Орешарски.

Т.е. Борисов се разтревожи – Мая Манолова е заплаха на поста омбудсман, а камо ли ако го напусне.

Понеже, ако го напусне, ще вземе да се кандидатира за кмет на София. И то с главозмайващия рейтинг от над 60 %, десетките мрежи от НПО и общности, които е обгрижила като омбудсман, и за капак – непокорните майки от палатковите лагери на нейна страна.

Политическият покер е като другите видове покер - важно е не кой е със силната ръка, а кой ще убеди другите, че е със силната ръка.

Преди няколко дни прогнозирахме, че до октомври

Борисов ще направи всичко възможно да свали рейтинга на Мая Манолова,

защото толкова разпознаваема и силна тя е истинска заплаха за повехналия имидж на Йорданка Фандъкова. А паднала София е паднал ГЕРБ.

И Борисов "включи турбото": синдикати и особено "Подкрепа" начело с Димитър Манолов обясниха на майките на децата с увреждния да скрият „нещастните си деца“ от улиците, НПО платени от държавата (му) се обявиха против майките, свика Съвета за интеграция на хората с увреждания и на него раздели общността им на „за“ и „против“ майките. И изобщо, той направи чудеса от храброст, за да спре Мая Манолова.

Тя обаче излезе и му предложи по телевизията "успокоителния бартер", както тя самата го нарече – той приема закона й, тя сдава поста.

Робин Худ в пола?

Не. Просто политически покер. Побеждава онзи, които изглежда със силна ръка.

Мая Манолова наистина изглежда силна. Но всъщност от седмица е „в ъгъла“.

Това не е лесно да се види. Познаващите характера й знаят обаче, че Манолова рядко е в менюто - по-често тя го поръчва. Макар че сега е точно в менюто. И понеже го разбра, обърна играта - обяви бартера си пред Борисов. За да изглежда тя със силната ръка.

Колкото и усилия да направи, оттук нататък Борисов й е враг. А досега не беше. Именно с неговите гласове, при тайно гласуване, Мая Манолова стана омбудсман през 2015 година, в 43-ия парламент. Сега обаче с този враг и неговите 95 депутата (плюс 27 на патриотите) тя ще е в засада винаги до края на този 44-ти парламент – нито един от нейните закони няма да бъде приет. Т.е. тя нищо повече за хората няма да може да направи.

И какво следва? Всесилната Мая Манолова да започне да изглежда безсилна? И зависима от Борисов и депутатите му? И това кога? През есента, очертава се. Резилът ще се види през есента. Т.е. Манолова няма време. Затова бърза. И да сдаде поста по-рано, и то в облог за закона на майките, е перфектният exit-план: хем излиза с достойнство, хем има време да се прегрупира за контраатака.

За човек с над 60% обществено доверие, политик в кръвта си, инстинктът за политическо самосъхранение се е включил, преди дори радарите на Борисов и Цветанов да са хванали опасността "Манолова плюс още" в целия й мащаб.

И затова на всички изглежда, че Манолова е силната. А тя всъщност е до стената.

И блъфира като обигран покер-шампион.

Сега или трябва да атакува и да покаже силна ръка, или да хвърли картите на масата и да коленичи пред желязната ръка на Борисов.

И тя избра. Показа силна ръка - обяви на Борисов „успокоителния бартер“.

А той мълчи. Медиите му – също. Сигурен знак, че ръката й наистина е силна.

На хоризонта има два предстоящи избора - за европейски парламент и местни избори за кметове и съветници. Мая Манолова няма да иска да се пенсионира в Европа, т.е. остават местните избори, разбирай битката за кмет на София. Другото й е безинтересно в персонален план.

Дори да сте мислили, че за Манолова службата на омбудсман с 60 души администрация е тясна за мащаба й, все пак, нека не подценяваме страха. Той и само той може да направи един човек истински голям. А един покер-играч - политик, печелещ избори.

В тази битка, влизайки с 60 % рейтинг, Манолова ще бъде подпомогната и от леви, и от десни.

Само че е твърде рано - още не се е прегрупирала на бойното поле. Повече от година време до изборите е достатъчно за опитния Борисов да стопи и рейтинга, и "лагерите" на омбудсманката със силна ръка.

А иначе из столичните партийни централи се носи и друг слух: Манолова си търси екип. Въпреки че в момента има 60 души на щат...

Политическият покер е в ход – и активните играчи са около масата, и чиповете са налице, и мизата е в центъра, и зяпачите се наредиха, и картите се раздадоха. Сега предстои дълга политическа игра, в която единият ще опита да накара другия да се откаже, ще блъфират и ще убеждават, че силата е с тях… Докато накрая не покажат картите.

Ще спечели този с по-силната ръка – затова е покер.

А спечеленото ще е София – бюджет: 1,5 млрд.лева. За Манолова - трамплин към върха на цяла държава. За Борисов - запазване на политическия гръбнак: изгуби ли София, започва началото на края на ГЕРБ.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...