Президентът заминава за Сърбия - 24novini.bg

Президентът заминава за Сърбия

21.06.2018 | 07:24
(0 гласа)

Съперничеството между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов във външно политически план на терена на Запaдните Балкани продължава и днес. Радев отива на двудневно посещение в Сърбия.

Визитата е по покана на сръбския президент Александър Вучич.

Според официалната информация от президентството основните теми на разговорите между двамата и делагациите им ще бъдат европейската перспектива на Сърбия и развитието на инвестиционното сътрудничество, икономическия обмен и туризма, подобряването на транспортната и енергийна свързаност в Югоизточна Европа, както и регионалното сътрудничество на Балканите. Според дипломатичекси източници обаче Радев ще се опита да се фокусира предимно върху насърчаването на икономическото развитие и подобряването на достъпа до здравеопазване и образование в районите, в които живее българското национално малцинство. 

В трите кабинета на Борисов досега българското малцинство в Западните покрайнини получи известни остъпки, като учебниците, но като цяло и трите му правителства не водят проактивна политика в тази област. Според запознати Радев ще се опита да вземе точка именно там, тъй като не може да се състезава с инфраструктурните амбиции на премиера за Балканите. 

Показателно в тази насока е и, че утре Радев и Вучич ще проведат среща с представители на българското малцинство в Димитровград и ще посетят гимназията „Св. Св. Кирил и Методий“, както и ще поднесат венци на паметника на загиналите български и сръбски воини през Сръбско-българската война от 1885 г. на Нешков връх.

 

Освен със сръбския президент Радев ще разговаря и с премиера Ана Брнабич и председателя на парламента Мая Гойкович. 

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...