Радев финтира Борисов и взе точка в отношенията с Македония - 24novini.bg

Радев финтира Борисов и взе точка в отношенията с Македония

14.06.2018 | 13:57
(0 гласа)

Опитът на премиера Бойко Борисов да насади президента Румен Радев да заеме страна във вътрешнополитическата македонска криза, се провали и за сметка на това президентът съумя да представи официалната българска позиция по казуса с името „Северна Македония” - приемане срещу допълнителни гаранции, че няма да има териториални претенции към България и ще се спазват принципите на договора за добросъседство.  

 

По-рано днес премиерът отказа срещите си с македонския президент Георге Иванов, който е на официално посещение в България и го остави само на Радев с аргумента, че не иска да се бърка във вътрешните работи на съседната ни държава. 

 

Радев обаче успя да се измъкне от поставения капан и въпреки очакванията да заеме позицията на Иванов, а именно да се обяви против предложеното име, той на практика зае позицията на външно министерство и успя да създаде впечатление за единство във външната политика на България. 

Когато призоваваш другия да води диалог, не трябва ти самият да бягаш от него, заяви Радеви допълни, че се надява заявените от Борисов приоритети за Западните Балкани "да не се сведат само до прегръдките". Според мен България трябва да търси интензивни контакти и диалог не само с правителството на Македония, но да търси диалог и с президента, опозицията и т.н. Само така ще имаме конструктивни и приятелски отношения“, посочи той. 

Иванов пък заяви, че с действията си Борисов не изпълнява ангажиментите си като председател на ЕС. 

В рамките на по-малко от месец това е вторият опит на премиера да злепостави Радев в международен план. 

„Имахме тежък разговор с президента Иванов”, посочи Радев. По думите му България е силно обезпокоена от ескалацията на напрежението в Скопие и скъсването на диалога между институциите в такъв критичен момент. Коментарът му е по повод изговането на премиера Зоран Заев от президента Иванов вчера.

Радев посочи, че е призовал колегата си към диалогичност. Това е важно условие за постигане на обявените стратегически приоритети на Македония – членството в НАТО и ЕС.

Радев на няколко пъти заяви, че България не само подкрепя, но е най-горещият защитник на евроатлантическата перспектива на Скопие.

По отношение на името Радев заяви, че София приветства усилията за намиране на решение на този казус.

През цялото време Радев използваше множествено число, представяйки българската позиция в разговора си с Иванов.

"Приемаме резултатите от преговорите, доколкото те премахват тежки пречки през интеграционния процес. Основният залог на нашата подкрепа е спазване на постулатите от 1999 и чл. 11 от Договора за добросъседство, според който двете държави се задължават да нямат неприятелски действия една спрямо друга”, заяви Радев.

Държавата Северна Македония се намира на югозапад от София и на запад от Пирин, каза още президента, с което даде да се разбере, че приема компромисното име.

 

„Осъзнаваме, че това е сложен и продължителен процес, който поражда вълнение и в Македония и в Гърция, но той е важен като казус, защото засяга интересите на други държави като България и има регионално и европейско измерение”, заяви той.

По думите му България от признаването на Македония през 1990 до днес не е формулирала конкретни условия и претенции към името и такива не са разписани нито с политическата декларация от 1999, нито в Договора за добросъседство от 2017г.

„Налице са географски и исторически обременености, които ни задължават да бъдем внимателни и да следим не само изхода от преговорите, но и най-вече изпълнението на договорките в двустранните ни отношения, които трябва да придобият постоянен характер”, каза още той.

Той настоя договорът за добросъседство да остане в сила и когати страната се казва Северна Македония, както и да има допълнителни гаранции, че Скопие няма да подкрепя организации, действащи на територията на България. 

По думите на Радев спазването на договорките за добросъседство трябва да залегне в преговорните глави за ЕС. 

Самият Георге Иванов пък посочи, че приятелите се проявяват в трудни моменти, какъвто е настоящия за Скопие, и благодари на Радев за приема. 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...