Македонският президент е на визита при Радев днес - 24novini.bg

Македонският президент е на визита при Радев днес

14.06.2018 | 07:48
(0 гласа)

Македонският президент Георге Иванов идва на посещение днес в България по покана на президента Румен Радев. Визитата е двудневна, официална и планирана отдавна, но се случва само два дена след като македонския и гръцкия премиер Зоран Заев и Алексис Ципрас обявиха, че са постигнали компромис Македония да се казва Северна Македония.

Вчера Иванов изгони Заев от резиденцията си и се обяви срещу този компромис. 

Румен Радев от друга страна не е изразил позиция как гледа на името "Северна Македония", но по време на визитата си в Скопие преди няколко месеца даде да се разбере, че не приема географско понятие в името, което създава претенции към България. 

Двамата ще дадат пресконференция по обяд, от която ще стане ясно дали политическите кризи в Скопие и Атина за името ще се пренесат и в България. 

 

Междувременно стана ясно, че съпругата на Радев ще води съпругата на Георге Иванов - Мая в къщата музей на Никола Вапцаров, за да я убеди, че корените на поета са български, а не македонски. Двете първи дами ще разгледат Художествената галерия и Етнографския музей и ще присъстват на литургия в катедралния храм "Св. Ал. Невски", става ясно от програмата им. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...