Дянков: ЕС няма да позволи съветски реактори с китайски инвеститор - 24novini.bg

Дянков: ЕС няма да позволи съветски реактори с китайски инвеститор

11.06.2018 | 10:20
(0 гласа)

Никога, по никакъв начин Европейският съюз няма да позволи на китайски инвеститор, където и да е в ЕС, да е собственик на такава стратегическа инфраструктура. Просто никога няма да стане

 

С тези думи бившият финансов министър коментира пред Нова телевизия решението на Народното събрание за рестарт на проекта АЕЦ „Белене“ и водените от правителството преговори с нови инвеститори.

 

„Не ми харесва тази идея. Това е поредното търсене на теле под вола“, заяви Дянков.

Той посочи две причини за това. Едната е, че сега се говори за пореден път за китайски инвеститор и ЕК няма да го разреши. 

Втората е, че никой инвеститор няма да се съгласи на такъв огромен проект без държавни гаранции – и държавна гаранция за финансирането в началото, и държавна гаранция за бъдещите цени на тока.

„За АЕЦ „Белене“ и по принцип за такива много големи инвестиции, е много ясно какво трябва да се направи. Или има голям, частен, европейски инвеститор, който в момента няма, или проектът няма да стане “, каза още бившият финансов министър.

Според Дянков, няма да се стигне до икономически и финансови разговори с Русия, защото темата ще отпадне преди това. „От финансова гледна точка този път съм спокоен, просто понеже няма да се стигне дотам".

 

Бившият финансов министър изрази безпокойство, че с темата за АЕЦ „Белене“ се губи ценно политическо време, „вместо да фокусираме върху теми като чакалнята на еврозоната“. ГЕРБ ще се задави с АЕЦ "Белене". Дянков коментира още, че сега е единственият възможен момент да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната в рамките на следващите поне 5 години.

„Ние държим европейското председателство, България определя политиките тези 6 месеца. Сега е моментът да кажем: „Европа трябва да върви по законите, които самата тя е създала””. България ще е по-интересна за инвеститорите, ако е в Еврозоната, каза Дянков. „Важно е да се каже, че сега кандидатстваме за чакалнята, там се чака поне 2 години и половина. Швеция например вече чака 9 години, нарочно, те така са решили. Сега е моментът да тръгнем нататък, защото това веднъж за винаги ще премахне темата България на първа скорост ли е, на втора ли е. Ние трябва да сме на първа скорост, това ни е шансът”.

Дянков е в София за премиера на книгата си "Накъде върви Европа". Премиерата е тази вечер от 19 часа в Централния военен клуб.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...