Какво каза Борисов на Юнкер и Туск за патриотите, оглавили протеста за втори лифт на Банско - 24novini.bg

Какво каза Борисов на Юнкер и Туск за патриотите, оглавили протеста за втори лифт на Банско

Политически театър: министри от кабинета "Борисов-3" оглавиха протеста за втори лифт на Банско Политически театър: министри от кабинета "Борисов-3" оглавиха протеста за втори лифт на Банско
12.01.2018 | 08:36
(0 гласа)

Снощи, минути преди откриването на Българското председателство на Съвета на ЕС, водено от премиера Борисов, управляващите сътвориха поредния политически абсурд - вицепремиер от кабинета заряза церемонията и излезе на протест в подкрепа на строителството на втори лифт в Банско.

 

Шествието по бул. "Витоша" се водеше от вицепремиера Валери Симеонов. Редом с него бяха кметът на Банско от ГЕРБ Георги Икономов и евродепутатът на Патриотите Ангел Джамбазки. Кметовете на Симитли, Разлог, Гоце Делчев и други населени места от Югозапада подкрепят протеста, независимо от политическите си различия, подчерта пред медиите кметът на Банско. Демонстриращите са привържениците на решението на Министерския съвет от 28 декември, даващо зелена светлина чрез промяна на концесионния договор на ски-зоната в Банско, да се строят там втори лифт и ски-съоръжения.

 

Жителите на Симитли действителон блокираха пътя Е-79 преди дни в подкрепа на жителите на Банско, които искат втори лифт в курорта. Шествието с жители на Банско и региона се премести снощи от Е-79 на централния столичен булевард именно във вечерта на церемонията на откриване на европердседателството, което няма как да е случайно и да не се зане от управляващите от ГЕРБ, чиито кмет на столицата Фандъкова все пак отговаря за разрешителните режими за публични прояви като тази. Участниците в протеста бяха извозени с училищни автобуси, както показаха по-късно снимки на потребителите в социалните мрежи.

Припомняме, че с кмета на Симитли се завихри скандал през есента на 2016 година, когато изтече видео с шефа на фирма, който обвиняваше Апостолов в специфични отношения с премиера. След скандала си отиде шефът на полицията в Симитли, а бизнесменът беше арестуван за обида. Апостол Апостолов управлява Симитли повече от 12 години, на последните избори беше единствен кандидат. Тогава обяви, че го подкрепят ГЕРБ и ДПС, а в коалицията му твърдеше, че им 40 политически сили, част от които действително са от патриотичния спектър. Понастоящем синът на кмета на Симитли е народен представител в парламентарната група на ГЕРБ, където влезе с рекордни преференции, бидейки последен в листата на ГЕРБ в Благоевград.

Начело на шествието снощи се движеше джип хамър, след който вървяха вицепремиерът от кабинета "Борисов-3" и представители на НФСБ. Озвучаването беше с бийтбокс и брейкденс пърформанси, а надписите на протестиращите гласяха "Искам да карам ски в България", "Подкрепете зимната столица на Балканите", "Искаме бъдеще за децата си". Хората от шествието казваха, че искат икономическо съживяване на района, което вторият лифт на Банско, според думите им, ще донесе.

Очевидно преднамерено бе избран маршрут по бул. "Витоша", коментираха граждани, където пък е традиционното трасе за протестите на природозащитниците, които са против изграждането на втория лифт в Банско. И едните, и другите протести - "за" и "против" втори лифт в курорта - се провеждат от няколко дни, след решението на МС от 28 декември да се даде зелена светлина за строителство на нови спортни съоръжения в ски-курорта.

Кметът Икономов обясни по време на демонстрацията, че "през всички тези години една малка група псевдо еколози пречи за модернизирането на България" и че шествието е в София, за да спре "зелената мафия". Той повтори тезата от блокадите на Е-79: че може да се стигне до затваряне на изхода за Гърция, за да се види от цяла Европа как в България 11 години не може да се построи един нов лифт в Банско.

Шествието се определяше като "политически театър" и "абсурд" в социалните мрежи, където се появи въпросът ГЕРБ и Патриотите ли организират протеста в защита на втория лифт в Банско и защо, вместо да протестират на улицата, просто не изпълнят собстветото си решение на Министерския съвет от 28 декември, за което могат да използват всички държавни лостове, институции и правомощия на управляващи. Други потребители обаче го подкрепяха и заставаха зад строителството на втори лифт, като сочеха за аргумент стотицити метри опашки пред кабинките в курорта във всеки сезон, особено зимата.

Някои потребители коментираха какво е обяснил премиерът Борисов на "тримата големи" в ЕС - Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Антонио Таяни, които по същото време седяха до него на церемонията по откриването на председателството в Народния театър, заедно с всички еврокомисари, дипломати, десетки европейски медии и 2/3 от кабинета "Борисов-3" - дали Борисов като премиер подкрепя протестите, водени от вицепремиера Симеонов на метри от Народния театър, бидейки негов  коалиционен партньор, или напротив - разграничава се от протестните действия, въпреки че водачът Валери Симеонов е негови подчинени в кабинета и негов коалиционен партньор в мнозинството в 44-о Народно събрание.

Какви ще са реакциите на европейските медии за демонстративното саботиране на церемонията на председателството от страна на българските националисти, партньори в кабинета "Борисов-3", предстои да видим. В последните дни редица от тях излязоха с коментари, че най-корумпираната страна в Общността поема председателството на съвета на ЕС, което и без снощните протести, оглавени от партньорите му националисти, постави премиера Борисов в деликатна ситуация.

0
0
0
s2smodern
Чуй новините
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Още информация
Нагоре...