След Галиче и Беден - скърца ли "изборната машина" на Борисов? - 24novini.bg

След Галиче и Беден - скърца ли "изборната машина" на Борисов?

"Изборната машина ГЕРБ" успя да изкара само 26 гласа преднина в Галиче и 9 в Беден. Скърца ли машината вече? "Изборната машина ГЕРБ" успя да изкара само 26 гласа преднина в Галиче и 9 в Беден. Скърца ли машината вече?
28.05.2018 | 15:15
(1 глас)

Днес пресцентровете на ГЕРБ и БСП засипаха медиите със съобщения как са спечелили изборите (ГЕРБ) и как (БСП) "ще се бият докрай" за гражданските свободи, накърнени от изборните измами на ГЕРБ. Явно БСП днес осъзнаха, че ГЕРБ застрашават свободния избор на хората. Алилуя!

Става дума за балотажи в няколко села, на които ГЕРБ и БСП се явиха в неделя. Някои спечелиха. Други обаче загубиха още миналата седмица безапелационно от ДПС.

 

Миналата седмица ГЕРБ загубиха изборите в единствената община с избори - Лозница, където кандидатът на ДПС спечели с 2623 гласа, а кандидатът на ГЕРБ загуби с почти 1000 гласа разлика, като събра едва 1629 гласа.

Днес обаче две села - Галиче и Беден - се оказаха терен на ожесточените битки на пиарите на двете партийни централи, които постват и по личните си страници във Фейсбук превъзбудени коментари за грандиозния изборен триумф.

Числом и словом триумфът на ГЕРБ изглежда така: ГЕРБ печели изборите в Галиче с 26 гласа, а изборите в Беден с... 9 гласа - 121 на 112 в полза на ГЕРБ. И загуби изборите в Лозница с 1000 гласа разлика от ДПС миналата седмица.

Ако питате нас, ГЕРБ трябва да се замислят. Да се разтревожат. Да се попитат как са електорално, как са в доверието на хората, как са като изборна машина, ако 9 гласа преднина им дава кметски пост, а преди са мерили преднината си в стотици.

Да водиш с 9 гласа и да се радваш на тази преднина на нас ни прилича като да не владееш никак положението и съвсем "на косъм", случайно да си взел кметското място. Да изгубиш с 1000 гласа единствените избори в община, не в село с 200 гласоподаватели, ни прилича като голям проблем, който трябва да се освети. И особено строителната площадка зад него. Да не би митът за ГЕРБ като изборна машина да рухва? Да не би да се радват на 9 гласа преднина защото знаят, че можело изобщо да не стане, както каза самият им кандидат пред bTV - той бил шокиран, че е спечелил. Шокиран?

А какво ли ще е в София, ако изборната победи в Галиче шокира ГЕРБ? А какъв ли ще е шокът им на следващите местни избори, където загубата в Лозница с 1000 гласа може да се повтори и в други хиляди общини?

А какъв ли шок ще последва на едни предсрочни избори за "изборната машина ГЕРБ", която вчера проскърца, щом 9 гласа преднина пораждат радост, вместо тревога?

За да сме обективни, трябва да кажем, че докато в Галиче безчинстваше кметът Чоков (понастоящем осъден на 4 години и половина затвор) и там се наложи да влезе Жандармерията, нито един от пресцентровете на ГЕРБ и БСП не изпрати до медиите нито един пресрелийз, в който да осъждат потъпкването на гражданските права. Въпреки че опасенията за спазването на върховенството на закона в Галиче тогава бяха по телевизиите от сутрин до вечер.

Иначе, БСП на пресконференция поиска касиране на изборите в с. Галиче и с. Беден. Те не признават вота и ще пуснат жалби за касиране, защото ставало дума pа "срамни избори" и било "битка за физическата свобода на някои наши съграждани", заяви депутатът и зам.-председател на ПГ на БСП Крум Зарков.

Партията им щяла да пусне сигнали срещу петима души заради нарушения по време на частичните местни избори: срещу Ценко Чоков, който упражнил натиск срещу техния кандидат от затвора; срещу председателя на „ГЕРБ – Бяла Слатина“ Стефан Терзийски'; срещу бившият общински съветник от Галиче Касъм Касъмов от ДПС; срещу собственика на военен завод Георги Георгиев; срещу кмета на Девин Красимир Даскалов, който според тях оказал влияние върху изборните резултати в с. Беден.

Пресцентърът на ГЕРБ, от другата страна, обикаля интернет и Фейсбук и се радва на спечелените кметски постове с въпроси към Корнелия Нинова - радва ли се тя сега и разбира ли, че не е припозната от хората за "никаква алтернатива".

Никъде в постовете не се казва нищо за изявленията на хора от селото, че Ценко Чоков от затвора е дирижирал избора на кандидата на ГЕРБ в Галиче, за което съобщиха хората по-рано. Победата в Галиче с 26 гласа върви с информации, че камери са заснели как се отваря аварийният вход на училището, за да влязат от там гласоподаватели, за които от селото казват, че не са местни, но ги имало в списъците.

Делата тепърва предстоят. И тепърва ще се види пировата победа в Галиче с 26 гласа ще спаси ли селото от "модела Чоков" или ГЕРБ просто ще го продължи вече в своя полза.

А след Галиче с 26 гласа и Беден с 9 гласа на ГЕРБ и БСП им предстои и битката за София. Тя е по-сложна: в нея нито с 26 гласа, нито с 9 гласа преднина се печели кмет.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...