Протестът против втори лифт на Банско ще обхване 16 града от 10 януари - 24novini.bg

Протестът против втори лифт на Банско ще обхване 16 града от 10 януари

Протестите против застрояване в Пирин ще обхванат 16 града от 10 януари Протестите против застрояване в Пирин ще обхванат 16 града от 10 януари
09.01.2018 | 15:06
(1 глас)

Националният протест срещу незаконното решение за строителство в Национален парк Пирин се разраства в 16 града в България и два в чужбина от 10 януари, съобщиха в социалната мрежа Facebook от организаторите - "За да остане природа в България".

Докато продължават медийните спекулации за втори лифт в Банско, в Пирин се планира строителство, алармират от коалицията от екологични организации и искат оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който саботира, по думите им, основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.

Организаторите съобщават във Facebook, че на 10 и 11 януари 2018 г. граждани от София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свищов, Сливен, Стара Загора, Хасково, Шумен, а също в Лондон и Брюксел, подкрепяни от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48% от територията на Национален парк „Пирин“.

Протестът символично открива Свищов, които се събират още на 10-и януари от 17,30 часа и продължава на следващия ден във всички останали градове.

Протестното шествие в София започва да се събира от 18,30 ч. на паметника на Патриарх Евтимий и по бул. „Левски“, „Гурко“ и „Раковски“ ще стигне до Лъва пред НДК, посочват организаторите.

Исканията на протеста са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...