Напрежение между полиция и миньори на протеста им - 24novini.bg

Напрежение между полиция и миньори на протеста им

Миньорите пред Министерството на енергетиката влязоха в конфликт с полицията Миньорите пред Министерството на енергетиката влязоха в конфликт с полицията Канал 3
24.04.2018 | 17:35
(0 гласа)

В екшън между полиция и протестиращи прерасна протестът на миньорите от „Марица Изток” в София, показа Канал 3.

 

Миньорите се събраха на пл. „Ал. Батенберг”, откъдето стигнаха до Министерството на енергетиката.

 

Напрежението се покачи, когато протестиращ поиска да изсипе чувал с въглища пред Министерството на енергетиката. Полицията се опита да разблъска тълпата, но срещна отпор. Наложи се президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов да укротява страстите.

„Тук сме, защото искаме увеличаване цената на въглищата и да защитим „Марица Изток”, за да продължи да съществува предприятието”, казва Иван Манев, който работи в предприятието.

Председателят на миньорската федерация към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов обясни, че предприятието осигурява около 40% от енергетиката на страната. Липсата на гарант за съществуването му обаче може да доведе до риск за сигурността на България, което не трябва да се допуска.

„В момента един тон въглища натурален е 17.50 лв. Ние искаме в момента той да стане 18.50 лв., от 1 октомври да го увеличим с още 1 лев. Само за сравнение един тон пясък, който е от реката струва 22 лева”, обясни Топалов.

Той не е съгласен и с твърдението на енергийния министър Теменужка Петкова, че това ще доведе до скок в цената на тока. Топалов обърна и внимание на новите стандарти по, които ще трябва да работят централите от 2020 година. Според него ще се стигне масов фалит на въгледобивните предприятия, защото няма да могат да отговорят на тях.

„Във всеки случай ще се опитаме да поговорим с мир. Това днес е полумир. Проблемът е много сериозен ако влезем в него. Той се състои в това, че мини „Марица Изток” продава въглища около себестойността си, малко отгоре, малко отдолу и по този начин субсидират енергетиката така да се каже по веригата нататък.

Проблемът би бил по-малък ако балансите излизаха, ама те не излизат, защото в мини „Марица Изток” се работи с изключително остаряла техника, в много лоши условия на труд”, каза Димитър Манолов.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...