Шефът на правната комисия в НС: Нали искахте румънски модел? - 24novini.bg

Шефът на правната комисия в НС: Нали искахте румънски модел?

Председателят на правната комисия в парламента от ГЕРБ Данаил Кирилов не вижда превишаване на правомощия при ареста на Иванчева Председателят на правната комисия в парламента от ГЕРБ Данаил Кирилов не вижда превишаване на правомощия при ареста на Иванчева
21.04.2018 | 19:16
(0 гласа)

"По отношение на твърденията за прекомерност, искам всички, които хвалеха румънския модел, сега да си дадат сметка и да направят сравнение. Защото тези, които го хвалеха, сега обявяват тези действия за прекомерност?"

Това каза по Дарик Радио председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов от ГЕРБ. Той визира вероятно бившия министър във второто правителство на ГЕРБ Христо Иванов, който по повод ареста на Иванчева обясни, че това било предизборна кампания на Сотир Цацаров за конституционен съдия, а на Пламен Георгиев, шефът на антикорупционната комисия - за следващ главен прокурор.

Кирилов посочи, че няма прекомерност в процесуалните действия при задържането на кмета на "Младост" Десислава Иванчева.

"Въпреки внушенията на опозицията, се вижда, че новият антикорупционен орган действа ефективно. Смятам, че това е правилната посока", каза Кирилов.

Напомняме, че Десислава Иванчева бе задържана във вторник пред Спортната палата в София и държана с белезници повече от 6 часа права на кръстовището, докато разследващите брояха показно банкнотите от подкупа. Според спецпрокуратурата това се налагало от разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс. Външният министър Екатерина Захариева обаче каза, че в тези действия има превишаване на правомощията. Главният прокурор Сотир Цацаров светкавично отговори с въпрос дали това е мнение на цялото правителство, с което даде знак на премиера Борисов да спре изявленията на  министрите, които подлагат на съмнение законността на операцията.

Кметицата е обвинена в получаване на подкуп в особено големи размери, за което може да лежи в затвора от 10 до 30 години. Според нея задържането й е с политическа цел да не се кандидатира на следващите избори и е капан. Снощи съдът постанови тя и заместничката й, както и бившият кмет на "Младост" да останат в ареста.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...