13 години по-късно Борисов нарече напускането си на МВР "изгонване" - 24novini.bg

13 години по-късно Борисов нарече напускането си на МВР "изгонване"

13 години по-късно Борисов коментира напускането си по собствено желание на МВР като "изгонване" dir.bg/ YouTube
21.04.2018 | 12:05
(0 гласа)

"Ако не ме бяха изгонили като главен секретар, още щях да си марширувам по плаца". Така обяснява влизането си в политиката премиерът Бойко Борисов в интервю за dir.bg

 

Той определя насочването си от професионалното ръководство на МВР към политическата сцена ката "божа работа" и го обяснява с отказа от мандат на Стефан Софиянски, след който са последвали избори.

 

"Като влязох в политиката бях ядосан", казва още премиерът.

По думите му, каго главен скеретар си е вършел много много добре работата и "хората много са я одобрявали", но после е бил "изгонен по лош начин".

Припомняме обаче, че Борисов сам напуснана длъжността главен секретар в  системата на МВР през септември 2005 г. със собственоръчен рапорт. В него изтъкваше мотиви, че готвените тогава промени в закона на МВР дублират функциите на политическото ръководство с тези на главния секретар. Борисов бе в конфликт с тогавашния вътрешен министър Румен Петков, което и сочеше като причина да излезе от системата на МВР.

Истината обаче е, че Борисов се готвеше да се кандидатира за кмет на София от тогавашното "Ново време" - фракцията на Емил Кошлуков в НДСВ, както сам бе съобщил това на премиера (тогава) Сергей Станишев.

$Борисов ме информира за намерението си да влиза в политиката$, каза тогава самият Станишев по повод новината за напускането на Бойко Борисовq като се позова на техен разговор, проведен по молба на Бойко Борисов, дни преди Борисов да обяви, че напуска МВР.

Станишев напомни тогава, че довеннизирането на МВР е изискване на ЕС. По времето на този конфликт на Борисов с Румен Петков България още не беше член на Съюза - стана от 1 януари 2007 г., но беше подписала Договора за членството в ЕС и носеше задължения по него.

Като част от изискванията бе с промените в закона за МВР да се девоеннизира ситемата и главният секретар да не е с максималните правомощия, които е имал в периода на 90-те години и прехода, а политическото ръководство да има по-широки функции и да поеме политическата отговорост за вътрешните работи в държавата, както е навсякъде в ЕС.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...