БСП няма да предлага членове на КЕВР - 24novini.bg

БСП няма да предлага членове на КЕВР

17.04.2018 | 18:58
(0 гласа)

БСП няма да номинират свои кандидати за вакантните постове в Комисията за енергийно и водно регулиране, обяви в Благоевград лидерът на партията Корнелия Нинова. 

 

Според думите й решението е на Изпълнителното бюро на социалистите. С този си акт БСП се обявяват срещу модела на „уж независими регулаторсни органи“, чиито членове са номинации на партиите в парламента. 

 

Ако си мислят, че в КЕВР ще влезе човек на БСП, за да им измие нарушенията, се бъркат, заяви Нинова. 

Обновлението на регулатора се налага от изменения на Закона за енергетиката, приети през 2015 г., според които след третата година от мандата си четирима от членовете трябва да бъдат сменени чрез жребий, а занапред всеки от тях ще има 6-годишен мандат.

През 2015 г. БСП заявиха, че изборът на членове на КЕВР е нагласен и призоваха единствения избран от техните предложения да се оттегли. Дни по-късно все пак, с мълчаливото съгласие на социалистите, Димитър Кочков се закле като член на КЕВР, а е момента е и заместник-председател.

 

 

Най-вероятно и ГЕРБ няма да предложат членове на КЕВР, които да заместят Александър Йорданов (издигнат от Патриотичния фронт), Ремзи Осман (ДПС), Валентин Петков (Реформаторски блок) и Георги Златев (БДЦ), които отпаднаха от състава след жребий. Председателят на енергийната комисия в парламента многократно коментира, че паритетът в регулатора трябва да се пази, а членовете от квотата на ГЕРБ запазват местата си.

Според сайта на парламента има внесени само две - ДПС отново издига Ремзи Осман, а партия "Воля" досегашния представител на БДЦ Георги Златев .

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...