Радев: Държавата е строителна площадка на тъмно - не знаем какво строим - 24novini.bg

Радев: Държавата е строителна площадка на тъмно - не знаем какво строим

Румен Радев оприличи държавата на "строителна площадка, на която всеки носи нещо на тъмно, но не знае какво строи" Румен Радев оприличи държавата на "строителна площадка, на която всеки носи нещо на тъмно, но не знае какво строи"
16.04.2018 | 12:29
(0 гласа)

Президентът Румен Радев коментира ситуацията в страната по време на управление на този кабинет като "строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно".

 

Той направи това по време на своя публична лекция в Университета за национално и световно стопанство, където откри Младежки икономически форум.

Радев изтъкна виждането си, че е крайно време да се "включат прожекторите" и да се осветлят процесите в България, да има прозрачност на собствеността и на вземането на управленски решения.

"Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно. Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае реалната стойност на обекта и какво и на кого се плаща, защото е тъмно. Медиите не казват истината, защото не могат да я видят в тъмното или защото не искат да я видят, тъй като е тъмно. Но едно е ясно – малкото останали инвеститори напускат площадката и търсят друга, по-светла. Крайно време е да включим прожекторите...", описа метафорично идеята си Румен Радев.

Той подчерта също, че трябва да има "прозрачност в харченето на публичния ресурс и да има ясно установени правила, които да важат за всички”.

По думите му "прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона, независимо дали са от управляващите, опозицията или от собствените им магистратски редици", заяви Радев.

„Когато върнем доверието в държавността, съм сигурен, че предприемчивостта на българина ще доведе до желанието резултати. Трябва да осъзнаем, че сега повече от всякога е необходима непримиримост към произвола и престъпленията и активна гражданска позиция. Трябват хора с адекватно образование и култура, с познания за икономическите и обществени процеси, новите технологии, с друг поглед за развитието на България и на света, с други идеи за бъдещето и най-важното с друга енергия и друг морал“, каза още Радев.

„Може да си поставим за основна цел да изкореним бедността и мизерията, да овладеем и надмогнем демографската катастрофа, да спрем обезлюдяването, да върнем повече български граждани от чужбина, да станем богата държава. Според мен крайната цел е важна, но не по-малко важен е механизмът, по който ще я достигнем, а това е висок, устойчив икономически растеж, с растящ дял на иновациите и производствата с висока добавена стойност, с акцент върху конкурентоспособността”, посочи още държавният глава.

Нивото на смъртност в страната, емиграцията на младо население, бедността, ниските пенсии, битовата престъпност и корупцията бяха сред проблемите в България, откроени от президента в лекцията му.

Радев каза, че искрено желае да имаме силен и успешен парламент, но по думите му, когато имаме чести и понякога хаотични законодателни промени, това води до непредвидимост и нестабилност на правовия ред, а това въздейства негативно на бизнес средата.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...