Съдът в Страсбург: Две от трите жалби на Царя за имотите са основателни - 24novini.bg

Съдът в Страсбург: Две от трите жалби на Царя за имотите са основателни

Съдът по правата на човека в Страсбург призна две от трите жалби на Царя за основателни Съдът по правата на човека в Страсбург призна две от трите жалби на Царя за основателни
13.04.2018 | 09:23
(0 гласа)

Засега държавата губи в спора със Симеон Сакскобургготски по делата за царските имоти. Европейският съд по правата на човека в Страсбург даде срок на българското правителство до 13 септември да представи възраженията си или да потърси споразумение със Симеон Сакскобургготски по две от трите жалби, свързани с върнатите му и впоследствие отново отнети имоти.

Съдът в Страсбург е разгледал жалбите, подадени от Сакскобургготски и петима членове на царското семейство.

Едната е за наложения през 2009 г. от парламента мораториум върху царските имоти и забрана на фамилията да се разпорежда с тях.

Втората жалба е срещу влезли в сила съдебни решения, според които реституцията на ловните хижи “Ситняково” и “Саръгьол” е незаконна.

Според съда в Страсбург третата жалба - за връщане на собствеността върху двореца „Кричим“, е неоснователна, тъй като по казуса има окончателно решение на българския съд.

 

 

Магистратите считат, че не може, въз основа на преписката по делото, да се определи допустимостта и основателността на жалбите, подадени от Сакскобургготски и сестра му по отношение на решението на парламента от 2009 г., невъзможността им да оспорят това решение и решенията на националните съдилища относно "Сарагьол" и "Ситняково".

В съобщението на съда се посочва, че становището не засяга спора за имотите по същество, а само това дали жалбите на Сакскобургготски и другите членове на фамилията, са основателни.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...