Плевнелиев: Радев да освободи скандалния си съветник - 24novini.bg

Плевнелиев: Радев да освободи скандалния си съветник

Росен Плевнелиев призова Радев да освободи съветника си Пламен Узунов Росен Плевнелиев призова Радев да освободи съветника си Пламен Узунов
01.07.2020 | 11:00
(0 гласа)

Държавният глава Румен Радев трябва да освободи секретаря по си по антикорупция Пламен Узунов, смята президентът на България (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев.

 

 

Засега прокуратурата не е повдигнала обвинение срещу секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов,

но разпространи серия от чатове между него и бизнесмен Пламен Бобоков.

Радев от своя страна каза, че не бърза да го отстранява, защото не вярва на безпристрастността на прокуратурата. "Радев четири години се изживява като единствения и уникален, който ще пребори корупцията и който е алтернатива. Ако има мъничко морал, което се претендира от президентската институция, този секретар трябва да си тръгне", коментира Плевнелиев пред БНР.

По думите на Плевнелиев са прекрачени всички граници относно назначаването на посланици на страната в чужди държави.

"Българските граждани категорично никога не са приемали тези задкулисни вземания на решения между политици и бизнесмени. Това, което излиза като кореспонденция (между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския секретар Пламен Узунов - бел.ред.) повече от ясно показва доказателства в тази посока", допълни той.

Плевнелиев каза, че е имало задкулисно "борене на влияние как да се пробута на правителството определен посланик, който да свърши определена работа".

"Има много доказателства за подобни действия през годините. По два начина това може да се случи - първият е съгласуване, консултации между президента и министъра на външните работи. ... Вторият начин, който е на ръба на закона, е практикуван по време на втория мандат на президента Георги Първанов, а очевидно и сега при президента Радев - когато президента казва, че за да подпише някои назначения за посланици, настоява да се съобразят с неговите кандидати за дадени позиции“, каза той.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...