Протест на туристическия бранш блокира София - 24novini.bg

Протест на туристическия бранш блокира София

Протест на туристическия бранш блокира София Протест на туристическия бранш блокира София
15.06.2020 | 16:36
(0 гласа)

Превозвачи, екскурзоводи и туроператори излязоха на протест пред Министерски съвет днес около 11.00 ч.

Близо 120 автобуса преминаха през центъра на столицата, което затвори временно пл. "Александър І" и бул. "Цар Освободител"

между бул. "Раковски" и сградата на Министерски съвет. Няколко часа по-късно протестиращите получиха обещания от правителството за нова грантова схема за 30 млн. лв. и облекчаване на изискванията за субсидиите по мярката "60/40".

Протестът е под наслов “SOS туризъм“.

"Искаме да покажем на правителството, че търпението на заетите в туризма е изчерпано след месеците финансова агония", посочи Радка Милденова, председател на Национално сдружение "Случаен превоз".  Преди месец сдружението също организира протест с шествие с автобуси в пет града в страната, но това не е довело до някакъв резултат.

Транспортните фирми, занимаващи се с превоз на туристи, както и екскурзоводи и туроператори настояват за адекватни подкрепящи мерки от страна на държавата. Нито една от антикризисните финансови мерки, предприети до момента, не е върши работа, казват фирмите от бранша.

"Схемата 60/40 е неприложима за транспортните фирми,

които извършват случаен превоз, защото те нямат никаква дейност - няма туристи, нито екскурзии. Не е ясно и кога ще започнат пътуванията. Ние няма с какво да изплащаме тези 40%", обясни Радка Милденова.

Екскурзоводи пък се оплакаха, че им е отказан достъп до безлихвените заеми на ББР от 4500 лв. за самоосигуряващи се лица, защото не можели да докажат, че дейността им е спряна.

Превозвачите са недоволни от единствената предоставена грантова схема до момента за малки фирми. По нея безвъзмездната помощ е до 10 000 лв., което е прекалено ниска сума за техния бизнес. Все още не са заработили и обещаните от правителството нисколихвени кредити за бизнеса, за което ББР получи 500 млн. лв. от държавата.

"Ние искаме поне нисколихвени кредити с лихва 1-2% и гратисен период от 1-2 години, а ББР ни предлага заеми с 6% лихва и 20% обезпечение", коментира пред Би Ти Ви Димитър Иванов, представител на туристическа агенция. По думите му туроператорската дейност е най-сериозно засегната, защото не работи от средата на март, няма никакви приходи и фирмите не може да обслужват кредитите си. "Ако другите превозвачи, които превозват хора по определени маршрути, вече започват да се възстановят от кризата, то това не важи за превозвите в сектор "туризъм". Ще трябва да минат поне 3-4 месеца, докато има раздвижване", смята Иванов. Той поясни, че са се отделили в сдружение "Случаен превоз", защото в организацията с останалите превозвачи интересите им са се размивали.

В същото време премиерът Бойко Борисов коментира протеста "SOS Туризъм" така :

"Помагаме както можем. Редно ли е да даваме пари, а платежоспособните българи да отиват в Гърция. Избирайки други туристически дестинации, българите протестират". И призова туристическия бранш да направи така, че да привлече туристите.

Точно по време на протеста се проведе национална кръгла маса, организирана от Конфедерацията на автобусните превозвачи и Българската асоциация на туристическите агенции на тема “Мерките за преодоляване на вредните последствия от извънредното положение вследствие на пандемията от Covid-19“ в секторите - “автобусен транспорт“, “туроператорска“ и “турагентска дейност“. Протестиращите превозвачи и туроператори твърдят, че не са поканени за участие в тази среща.

“Поканили сме абсолютно всички колеги. Ние като Конфедерация на автобусните превозвачи смятаме, че диалогът е основното нещо“,

каза пред БНР Магдалена Милтенова, председател на конфедерацията. “Със съжаление ще кажа, че сме поканили въпросната организация да се присъедини към конфедерацията, да можем да обединим усилията си, за съжаление не намираме диалог с председателя на тази организация и имаме сериозни подозрения, че всъщност причината не е само липсата на диалог, защото диалог с правителството има, днешното събитие е организирано именно за това – да може всеки наш колега, всеки превозвач да присъства, за да може да зададе своите“, посочи още Милтенова. По думите й в момента "това, което на практика се случва, е може би желанието за изява".

Милтенова обаче призна, че е голям проблем забавянето на изплащането на грантове по ОП “Иновации и конкурентоспособност“.

"Вече мина един месец от кандидатстването на малките фирми, ние очакваме конкретни срокове, в които ще започнат да се изплащат тези средства между 3000 и 10 000 лв. Очакваме съответно подобна мярка и за средни предприятие“, коментира Милтенова.

30 млн. лв. ще бъдат прехвърлени от ОП "Транспорт" към ОП "Иновации и конкурентоспособност", за да се създаде нова схема за безвъзмездно финансиране на автобусни превозвачи. Това обяви министърът на транспорта Росен Желязков, който участва в кръглата маса. Той поясни, че в момента се водят преговори с Европейската комисия за одобряването на тази нова грантова схема.

От ББР пък увериха, че разработват нов продукт специално за тези два сектора. Кога ще стартира той и при какви условия, не стана ясно.

"Работи се по разширяването на схемата 60/40 и за сектор "туризъм" от 1 юли, както вече беше направено за транспортния бранш", обяви по време на дискусията социалният министър Деница Сачева. "Все още няма окончателно решение от ЕК, но предполагам, че ще успеем да постигнем съгласие да включим и туризма приоритетно заедно с автобусния превоз, за да може да се достигнем подкрепа 80/20, допълни Сачева.

Става дума за гласуваната в закона за извънредното положение вече помощ от 290 лв. към работната заплата на заетите в автобусните превози.

Заедно с мярката 60/40 това правело 80/20, според обясненията на Сачева. Възможно било допълнителната помощ да бъде насочена и към сектори като образование и здравеопазване. 

Обмисляло се да бъдат смекчени изискванията за изрядно данъчно досие и запазване на работните места за срок до 3 месеца след ползване на подкрепата 60/40. Сачева съобщи още, че се работи по предоставяне 50 млн. лв. за субсидирана заетост в туризма в размер на минимална работна заплата за всяко разкрито работно място. 

Възстановяването на сектор "транспорт" заради кризата с коронавируса ще става бавно, прогнозира на форума в София министърът на транспорта Росен Желязков. Като фактори за това той посочи намалялото търсене и бавното възстановяване на потребителското доверие към начина на придвижване, особено в сферата на туристическите пътувания, увеличаването на конкуренцията, включително от сивия сектор.

Летният сезон се очертава да бъде изключително тежък, предупреди министърът на туризма Николина Ангелкова.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...