Народът плати 23 млн. лв. за новата зала на депутатите, местят се есента - 24novini.bg

Народът плати 23 млн. лв. за новата зала на депутатите, местят се есента

Депутатите ще заседават в новата зала още през есента, ремонтът струва над 23 млн. лв. и се забави с две години Депутатите ще заседават в новата зала още през есента, ремонтът струва над 23 млн. лв. и се забави с две години
14.06.2020 | 20:00
(0 гласа)

Кризата с коронавируса у нас ускори преместването на цялата работата на депутатите в ремонтираната пленарна зала на бившия партиен дом на пл. "Александър Батенберг".

 

 

 

Управляващите планират есенната парламентарна сесия да стартира в зала "Света София",

която е почти готова и за която бяха похарчени милиони левове, като основният им е аргумент е, че в нея разстоянието между народните представители е по-голямо и така е по-малка вероятността от заразяване с вируса.

Новата пленарна зала на пл. "Княз Александър Батенберг" трябваше да бъде завършена в началото на 2018 г., но бе готова през август 2019 г., но заради демонтирането на стария бетонен покрив и изграждането на модерен стъклен дейностите се забавиха.

Изпълнител бе обединение "НС ГРУП" ДЗЗД. Закъснението бе обяснено с непредвидената сложност по демонтиране на покрива, в който имало греди по 80 тона всяка, допълнителните решения за стъкления купол, ремонтът на бул. "Дондуков", който затруднил достъпа и пр.

В зала "Св. София" има 270 места.

Ако бъде свикано Велико народно събрание, има опция за демонтиране на столовете и поставяне на други с цел осигуряване на 400 работни места.

Банките в залата са от масив с естествен фурнир от дъб. На пода има тъмносин мокет, а облицовката по стените е мраморна.

Зад колонадата са местата за официалните гости. Местата за представителите на Министерски съвет са по 13 отляво и отдясно. Има и зони за президента, вицепрезидента и патриарха. Мястото за журналистите е в две отделни зони в дъното на залата, както е в сегашната пленарна зала.

Входът е откъм бул. "Дондуков".

Според депутати отстоянието в реновираната зала е около 70 см, докато в настоящата е около 40 см.  

"Има възможност от есента пленарните заседания да започнат там, като паралелно с това ще текат и ремонтни дейности. На последния председателски съвет се възложи на парламентарните групи да разговарят с членовете си дали приемат при тези условия да се започнат заседанията в новата пленарна зала от септември", коментира пред "Сега" председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. 

Тя призна, че има някои спънки около местенето,

тъй като не е приключила работата около монтирането на системата за гласуване в зала "Света София". Най-вероятно настоящата ще бъде преместена в новата зала, а впоследствие да се монтира нова, посочи Дариткова.  

"Вече се събрахме да говорим по темата и да обсъдим разпределението на кабинетите", каза пред "Сега" зам.председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. 

Припомняме, че за реконструкцията на зала "Света София" в нова пленарна зала струва на данъкоплатеца над 23 млн. лв.

Точната сума на изразходваните средства е 23 039 041,50 лв. с ДДС, което включва освен строително-ремонтните работи, така и съпътстващите ги надзор и контрол, т.е. изразходвани са почти всички пари от обявената през 2016 г. обществена поръчка за преустройството на "Св. София", стана ясно от отговорите на парламентарната администрация, поискани по Закона за достъп до обществена информация.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...