Как Борисов свали ДДС на храните на 9 % и после го върна - 24novini.bg

Как Борисов свали ДДС на храните на 9 % и после го върна

Бойко Борисов първо свали ДДС на храните на 9 %, а после го вдигна Бойко Борисов първо свали ДДС на храните на 9 %, а после го вдигна
12.05.2020 | 17:00
(0 гласа)

Днес съобщенията от страна на премиера Борисов за сваляне на ДДС на храните от 20 % на 9 % и последвалите по-късно съобщения за обратното объркаха медиите и читателите.

 

 

Първо се обяви среща на правителството с представители на ресторантьорите,

на която изглеждаше, че кабинетът се огъна пред настояването им да се свали ДДС за бранша. Борисов обяви, че от 1 януари 2021 г. ДДС става  9% за целия туристически сектор. В това число обаче влизаха и храните от първа необходимост, без яснота за кои храни става дума.

След срещата от Министерски съвет изпратиха прессъобщение, в което се посочваше, че от началото на 2021 г. налогът ще падне на 9% не само за сектор "Туризъм", но и за храни от първа необходимост. 

Час по-късно пресслужбата на правителството коригира съобщението и посочи, че

ДДС става 9% само за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор,

категоризирани по Закона за туризма. Второто съобщение за свалянето на ДДС вече било съгласувано с Министерство на финансите.

От снимката, разпространена от пресслужбата на МС, става ясно, че финансовият министър Владислав Горанов не е присъствал на срещата.

В разговорите с представителите на хотелиерите и ресторантьорите участват Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ, и Деница Сачева, министър на труда и социалната политика.

"Решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш", заяви премиерът Бойко Борисов. „Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, заяви Борисов. "С обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло", каза още премиерът.

Борисов подчертава, че финансовият министър е бил силно против.

"Искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза премиерът Борисов, обръщайки се към ресторантьорите.

На срещата на ресторантьорите с премиера е договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за касовите апарати за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“.

Дискутирано е също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса. В момента това изискване спъва много фирми да кандидатстват за антикризисните програми на правителството като мярката "60/40" и евтините заеми, отпускани от ББР. Оказва се, че голяма част от ресторантьорите имат неизплатени осигуровки и данъци към бюджета.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ, посочват от правителствената пресслужба.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...