МС ще обявява извънредно положение, а не парламентът - 24novini.bg

МС ще обявява извънредно положение, а не парламентът

  Депутатите решиха МС да обявява извънредно положение Депутатите решиха МС да обявява извънредно положение
12.05.2020 | 21:34
(1 глас)

Правителството ще обявява извънредна обстановка по неясни критерии. Сериозни сблъсъци между управляващите и опозицията предизвикаха в парламента новите разпоредби в Закона за здравето, които позволяват на правителството да обявява по своя преценка извънредна епидемична обстановка след 13 май, когато приключва извънредното положение.

 

 

Като първи проблем опозицията в лицето на БСП и ДПС открои механизмът, по който ще се обявява наличието на епидемична ситуация.

Според текстовете, които парламентът одобри, това ще става с решение на Министерския съвет, което ще се взима по предложение на здравния министър, съгласувано с главния държавен здравен инспектор. Решението ще се обосновава с оценка на съществуващия епидемичен риск, извършена от главния инспектор.

Самата оценка ще се съставя на основата на наличието на някой от 8 критерия, записани в закона. След като е обявена извънредната обстановка здравният министър ще налага със заповед ограничителни мерки в части от страната или цялата й територия. От опозицията изпаднаха в недоумение откъде вносителят – шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, е взела някои от критериите.

Тук се включват случаи на заболяване, което „протича по-тежко от очакваното,

има по-висока заболеваемост и/или смъртност, или е с необичайни симптоми”,

или „има регистрирани случаи сред медцински специалисти.” „Означава ли, че винаги при такива случаи трябва да се преминава към извънредна ситуация?”, зачуди се Нигяр Джафер от ДПС.

А соцдепутатът Георги Михайлов констатира: „Никакви цифри не стоят зад критериите, стоят някакви общи симптоми.” И прогнозира, че тази неяснота ще позволи на управляващите да обявяват извънредна обстановка „когато и както си поискат”. Засегнатата Даниела Дариткова се оправда, че критериите са взети от официален документ на Световната здравна организация (СЗО). И с основание упрекна опозицията, че не е предложила нищо по-добре.

Другата линия на критика на БСП и ДПС засегна факта, че правителството ще може и след 13 май да налага мерки, характерни за извънредното положение, без да има вече такова.

Тук влизат временно ограничаване на придвижването, ограничаване или прекратяване на дейността на обществени обекти и др. Въвеждането на такива рестрикции при извънредно положение, при това само със заповед на здравния министър, би било нарушение на конституцията, смятат от опозицията. Управляващите отхвърлиха обвинението, а правосъдният министър Данаил Кирилов провокативно се обърна към БСП да запитат заедно Конституционнния съд – на което обаче социалистите не реагираха.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...