НДК става парламент - местят заседанията там? - 24novini.bg

НДК става парламент - местят заседанията там?

НДК става парламент временно. Евентуално НДК става парламент временно. Евентуално
02.04.2020 | 11:42
(0 гласа)

Парламентът се мести в НДК, за да са депутатите на голямо отстояние. Това е вариант, обсъждан, след като стана ясно, че д-р Хасан Адемов от ДПС е с вируса.

 

 

В зали 1 или 3 има достатъчно място депутатите да са на безопасно отстояние.

По-вероятно е все пак да се използват сградите на Народното събрание.

Новината за заразата притесни депутатите. Повечето научили от есемеси, разпратени от групите им малко преди шефката на парламента Цвета Караянчева да обяви публично за заразата.

30 минути преди полунощ в сряда тя свика извънреден брифинг, отказа да коментира здравословното състояние на д-р Адемов,

но уточни, че лично ѝ е дал съгласие да огласи името му. Преди време бившият социален министър и настоящ шеф на ресорната комисия сам призна, че се бори с тежко онкозаболяване. Затова и имунната система на Хасан Адемов е доста чувствителна и податлива на зарази. Той е един от най-компетентните и работещи депутати.

От началото на заразата д-р Адемов ходи с маска в парламента, но бе едно от основните лица, което дебатира от името на ДПС на трибуната всички мерки.

Чувства се нормално, съобщи лидерът Мустафа Карадайъ. В болница е, уточни ген. Венцислав Мутафчийски.

В момента се правят тестове на депутатите и администрацията на Народното събрание.

Заради случая с Адемов се отлагат актуализацията на държавния бюджет и промените в Закона за енергетиката, с които трябва да се намалят сметките на тока.

Двата проектозакона трябваше да влязат в пленарната зала днес.

Има няколко варианти за работата на депутатите занапред.

За дебатите мненията са почти единодушни - може да става и онлайн, от компютри. Всички имат служебни лаптопи, които могат да ползват от кабинетите си в бившия Партиен дом. Не е ясно дали това ще става през интернет системата на парламента.

Депутатите може да ползват и личните си таблети или смартфони, ако се реши комуникацията да става в платформите за чатове.

Два са спорните моменти - кворумът и гласуването, които са разписани в конституцията.

Един от вариантите за кворума е сутрин преди заседание да се определи час, в който депутатите да влизат един по един в пленарна зала и да се разписват, независимо че това ще отнеме време.

По-сериозният проблем е с гласуването. Според становище на правния отдел на парламента, представено миналата седмица, всякакъв тип електронен или дистанционен вот е нарушение на основния закон, където пише, че гласуването е „лично и явно”. Затова се обсъждало използването на по-голяма зала, където

депутатите да присъстват лично, но с маски и ръкавици и да стоят на безопасните 2 м един от друг.

Ще гласуват с вдигане на ръка и ще участват в обсъжданията.

Друг вариант бил при заседания от кабинетите си депутатите да гласуват със своеобразни бюлетини. Решението трябва да се вземе днес.

Тестовете на депутатите ще излязат до 15 часа в четвъртък.

“На последното ни заседание бях на първия ред. Още тогава казах на всички, че независимо кои сме и къде сме, не сме защитени. Пред болестта и смъртта всички сме еднакви”, каза Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Той си е правил сам теста 2 пъти досега, защото сестра му, лекар в Пета градска болница, е заразена.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...