И Румен Радев призова за масово тестване на хората - 24novini.bg

И Румен Радев призова за масово тестване на хората

И Румен Радев призова за масово тестване на хората И Румен Радев призова за масово тестване на хората
01.04.2020 | 18:20
(0 гласа)

Президентът Румен Радев призова да бъдат правени тестове за коронавирус на максимално широк кръг от хора в страната. Така, според държавния глава, ще има достоверна информация, която би позволила и мерки с по-конкретна насоченост.

 

 

Това каза президентът Румен Радев в Благоевград, където участва в заседанието на местния оперативен щаб.

Държавният глава подчерта, че трябва навременно да се оказва помощ и на хората с други заболявания.

"Това е много сложен процес и той изключително трудно може да се управлява на базата само на 4000 тествани, което е нищожен статистически дял на фона на 7 милиона българи.

Трябва по-бързо да излезем от сферата на догадките и да предприемем тази стратегия, да разширим обхвата на тестваните във всички региони, за да имаме ясна картина да можем да прилагаме прицелни действия", заяви президентът Румен Радев.

Дългото оставане на ограниченията води до риск от много по-големи поражения от тези от коронавируса, включително и до по-висока смъртност.

Президентът благодари на всички, работещи на първа линия и коментира икономическите мерки на правителството и намерението му да изтегли заем за справяне с кризата:

"Трябва да си поставим ясна национална цел възможно най-бързо, но управляемо и безопасно да се върнем относително към нормален ред на живот", заяви Радев.

"Да възстановим свободата на движение на хора и стоки", посочи той.

Президентът припомни, че многократно е настоявал за убедителни и всеобхватни мерки, най-вече социални: "Такива, убедителни и всеобхватни, все още не виждам. На засегнатите им се предлагат не реална помощ, а заем".

Намерението на правителството да изтегли заем за справяне с кризата държавният глава коментира така: "Този път трябва да сме много внимателни и този заем да се харчи при строг обществен контрол, за да не стане така парите пак да потънат, както всички останали досега".

Президентът Румен Радев призова да бъдат правени тестове за коронавирус на максимално широк кръг от хора в страната. Така, според държавния глава, ще има достоверна информация, която би позволила и мерки с по-конкретна насоченост: "Това е много сложен процес и той изключително трудно може да се управлява на базата само на 4000 тествани, което е нищожен статистически дял на фона на 7 милиона българи.

Трябва по-бързо да излезем от сферата на догадките и да предприемем тази стратегия, да разширим обхвата на тестваните във всички региони, за да имаме ясна картина да можем да прилагаме прицелни действия", заяви президентът Румен Радев.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...