Депутатите на Борисов поправят закона след ветото на Радев - 24novini.bg

Депутатите на Борисов поправят закона след ветото на Радев

Депутатите на Борисов днес трябва да поправят закона за извънредното положение, върнат от Румен Радев Депутатите на Борисов днес трябва да поправят закона за извънредното положение, върнат от Румен Радев
23.03.2020 | 09:00
(0 гласа)

Парламентът ще заседава извънредно днес заради ветото на президента Румен Радев върху текстове в Закона за мерките при извънредното положение.

 

 

Председателят Цвета Караянчева свика депутатите на заседание от 13 часа,

а сутринта правната комисия ще преразгледа върнатите текстове.

Вчера премиерът Борисов даде дълъг брифинг, видимо ядосан на Румен Радев, и заяви, че текстовете за мерки срещу спекулата ще отпаднат. В момента текстовете за глобите предвиждат санкция от 1000 до 3000 лв. и до 3 г. затвор за "предаване по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога или и невярна информация за разпространението на заразна болест”. Президентът заяви вчера, че в закона изобщо няма дефиниция за невярна информация и за това кой ще определя дали е вярна или не и затова връща текстовете.

Румен Радев връща и текстове, за които е ясно, че може да останат в действие и след извънредното положение, които той нарече "крайно ограничителни".

Tакъв според президента е текстът за спекулата на цените, предложен от БСП.

По думите на Радев вносът на продукти и животоспасяващи лекарства, благодарение на тези текстове, става невъзможен.

Припомняме, че вчера и Мая Манолова първа призова президента да върне текстовете за пределните цени на всички продукти,

защото, според икономистите на "Изправи се.БГ", това може да доведе до продоволствен проблем и задържане на стоки в складовете умишлено. Текстовете предвиждат цените да се правят на базата на продажните за последните 3 месеца и дали са спекулативни да се изчислява на тази основа. Така обаче, каза Манолова, стоки, които вече трябва да са по-евтини, заради спада на газа и горивата, ще останат на същите цени, а новодоставените вече по-скъпи стоки, ще се задържат насила в складовете от търговците, заради тавана на цените.

Преди това Манолова призова във Фейсбук и Бойко Борисов да спре депутатите на ГЕРБ

да гласуват тези текстове, но те ги приеха на 20 март. След това, на 22 март, последва ветото на Румен Радев.

Президентът определи и като недостатъчно конкретни и разпоредбите за правомощията на армията. Борисов го увери на брифинг след това, че армията само ще помага на полицията, "когато умалее", по думите на Борисов.

Радев поиска и по-сериозни мерки и за най-уязвимите и слаби граждани и малък бизнес с думите "гладът ще победи страха".

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...