Радев за коронавируса: Самодисциплина и контрол! - 24novini.bg

Радев за коронавируса: Самодисциплина и контрол!

11.03.2020 | 15:40
(0 гласа)

Справянето с коронавируса изисква обединяването на всички институции и на обществото. Това каза президентът Румен Радев във връзка със заболяването.

 

 

"Най-голямата опасност в тази ситуация е да се поддадем на паниката и стреса.

Самодисциплината и контролът е най-ефективното средство, каза още президентът и призова да не допуснем парализа на икономиката", коментира държавният глава.

Радев посъветва правителството да помисли за секторите, които ще понесат последствия – спорт, транспорт, туризъм.

Според него трябва да мислим за възможно по-бързото излизане от кризата

и привеждане на държавата в нормално състояние. Коментарът си Радев направи по време на посещението си в авиобаза "Граф Игнатиево", която е част от програмата на президента за срещи с личния състав в различни формирования на Българската армия.

Президентът похвали ръководството на авиобазата и целия личен състав за професионализма и усилената работа, въпреки многото тежки условия на опасно малко летене. Проблемите са дълбоки, изискват политически и организационни мерки, каза президентът. Той отбеляза и стратегическото значение на авиобазата, предадоха от пресцентъра на Президентството.

Според него съществува парадоксът, че въпреки политическата воля, въпреки че се инвестират сериозни средства в сега съществуващата техника,

все още има драстично малък нальот, което рефлектира на безопасността на полетите и върху бойните способности.

"Очаквам по-енергични мерки от Министерство на отбраната, от командването на Военновъздушните сили,"заяви Радев. Участието на България в охраната на въздушното пространство на Северна Македония също е било обсъдено по време на срещата. По думите на държавния глава това е национална и съюзническа задача и дълг на България.

„Обсъдил съм темата много сериозно и с президентите, и с премиерите и на Гърция, и на Република Северна Македония.

Министърът на отбраната, Щабът на отбраната водят своя диалог, включително и в Брюксел“, добави президентът. Попитан за определението на Конституционния съд (КС), който допусна за разглеждане искането на главния прокурор за имунитета на президента, Румен Радев посочи, че КС е компетентният орган по този въпрос.

„Оценявам високо активността на прокуратурата да се бори с корупцията, да се бори с битовата престъпност, но тази борба не може да се води само с репресивната сила на държавата. Това означава да изкореняваме бедността и да има борба с корупцията там, където има течове и е нейната хранителна среда, а това е именно изпълнителната власт, където са всички големи обществени поръчки. Там трябва да бъде насочено сериозно внимание“, посочи Румен Радев.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...