Министър: Тръбата до Перник още не готова, и язовирите не са - 24novini.bg

Министър: Тръбата до Перник още не готова, и язовирите не са

Тръбата до Перник не е гоноа, а от 400 аварийни язовира ремонтирани са само 6, и то в процес на ремонт, каза министър Караниколов Тръбата до Перник не е гоноа, а от 400 аварийни язовира ремонтирани са само 6, и то в процес на ремонт, каза министър Караниколов
07.03.2020 | 12:58
(0 гласа)

Да ремонтираш язовир не е като да ремонтираш лятната кухня в двора си. До този извод стигна икономическият министър Емил Караниколов, който отговаря за решаването на водната криза в Перник.

 

 

Строителството на водопоровода между София и закъсалия за вода град се бави,

но проектът скоро ще бъде завършен. Съвсем мудно обаче върви ремонтирането на стотиците язовири, които трябва да преминат под неговата опека. В момента се работи по 6 от общо 400 водоема.

"Не става от ден до пладне. Ремонтът на язовирите не е като да ремонтираш лятната кухня в двора си", заяви министърът пред Нова телевизия. Испания и Турция ни забавиха За връзката София-Перник, по която трябва да се прехвърли вода от водосбора на яз. "Белмекен" през яз. "Бели искър" и столичния водопровод, са поръчани тръби от една от най-големите фирми в Испания, обясни Караниколов.

Дружеството имало практика да тества готовата си продукция в рамките на 24 часа, но в случая помолили пробите да продължат два пъти по-дълго. Това довело до известно забавяне на строителството. Проектът се забавил и заради поръчаните от Турция съоръжения за помпената станция при с. Мало Бучино.

"Иначе по отношение на изкопните работи ние не сме имали проблем", обясни министърът. По план водопровдът трябваше да е готов за 30, които вече минаха. Според Караниколов работата ще приключи до няколко дни. След това започват тестове на системата. Идеята да се спре водоподаването от яз. „Студена“, за да се напълни водоемът по-бързво.

Благодарение на валежите и снеготопенето нивото му вече е над 5 млн. кубични метра. Караниколов не каза колко време ще остане завторен пътят между с. Големо Бучино и Перник. Тази отсечка, която бе в много добро състояние, беше изцяло разкопана, за да се положат тръбите.

Кой и кога ще я ремонтира, не е ясно. Не е като лятната кухня, заключи министърът.

Освен за водната криза в Перник, ведомството на Караниколов отговаря и за стотици язовири, чиято собственост бе прехвърлена след десетилетия безхаберно управление. Става дума за около 400 водоема, част от които са в предаварийно състояние.

В момента се ремонтира едва 6 язовира, обясни министърът.

По думите му много време е отнело прехвърлянето на собствеността и издирването на документите за водоемите. "Когато кажем 400 язовира нашата работа беше да се обследват, да се обходят, да се види кои имат документи, да се предприемат действия по прехвърляне, всичко това си изисква време", обясни министърът.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...