Валентин Николов, ГЕРБ: Парното няма да се намали с 40 % - 24novini.bg

Валентин Николов, ГЕРБ: Парното няма да се намали с 40 %

ГЕРБ признаха, че няма да паднат цените на газа и парното за гражданите с обещаните 40 % и със задна дата ГЕРБ признаха, че няма да паднат цените на газа и парното за гражданите с обещаните 40 % и със задна дата
05.03.2020 | 19:01
(1 глас)

Съществува риск от злоупотреба на топлофикационните дружества, които могат да не обезщетят своите крайни потребители, тъй като никой не ги задължава да го направят сега, заяви в ефира на БНТ Валентин Николов, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика в Народното събрание.

По-късно, на заседанието на Комисията по енергетика в Народното събрание, на което присъстваха и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов и изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов, Валентин Николов от ГЕРБ призна, че

с изказването за 40 % намаление на доставната цена на газа, хората са получили нереалистичното очакване, че и техните сметки за парно и газ ще се намалят с 40 %

и то със задна дата - от август 2019 г.

Според Николов от Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще зависи да се намери начин, чрез който потребителите на регулирания пазар да бъдат компенсирани от топлофикационните дружества, като вариант е това да стане чрез приспадане от бъдещи сметки.

От КЕВР обаче казаха, че за да се намалят със задна дата сметките на хората, трябват законодателни промени, както и че очакването им да се връщат пари "с пощенски запис" е нереалистично.

Анонсът за намаляването цената на газа с 40 % обаче се направи лично от премиера Бойко Борисов на 3-ти март

на съвместен брифинг с "Булгаргаз" и след 7-месечни преговори с руската страна. Преговорите изобщо станаха възможни, защото ЕК осъди руската "Газпром" за злоупотреба с монопола на доставките за Европа и едва тогава за Балтийските страни и България стана възможно предоговаряне на доставната цена на газа от Русия. За България новите цени се постигнаха с почти година по-късно от останалите държави в ЕС, а първоначално се говореше за 50 % намаление, което в рамките на преговорите спадна до 40 %.

Съобщено така обаче, от Борисов на 3-ти март, българските граждани ще очакват именно със същия процент да намалеят и сметките им за парно, газ и ток от август 2019 г. - със задна дата, по думите на самият премиер.

Експертите обаче от няколко дни вече подчертават, че не повече от 25 % ще е намалението в сметките,

а за частните потребители на газ у нас ще е още по-малко. От "Топлофикация - София" пък заявиха, че изобщо не могат да връщат пари на столичани и такова намаление сега няма как да важи за потребителите в София. Дружеството има близо милиард лева задължения вече.

С тези пари от намалението, оценявани на около 150 млн. лв., по сметки на "Булгаргаз", може да се погаси дългът на "Тополфикация" към "Булгаргаз", а не да се изплатят на хората намаленията на сметките им, казват още експертите.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...