Радев: Министърът на енергетиката не води добре преговорите за цената на газа - 24novini.bg

Радев: Министърът на енергетиката не води добре преговорите за цената на газа

Румен Радев заяви, че "Барселонската афера" е репутационен удар за България Румен Радев заяви, че "Барселонската афера" е репутационен удар за България
26.02.2020 | 09:17
(0 гласа)

"Напълно разбирам притесненията на министър-председателя, защото този тежък случай засяга не само лично него, той засяга и България и във вътрешен, и в международен план", заяви президентът.

 

 

Преди началото на церемонията по връчване на наградите на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ)

за 2019 г. президентът Румен Радев говори пред журналисти, като каза, че няма отношение към действията на прокуратурата и на полицията на чужди държави.

Румен Радев коментира и цената на руския природен газ и какво трябва да направи правителството, за да поевтинее.

"При преговорите с Русия за намаление на цената на природния газ явно трябва да има изразена политическа воля, защото експертните преговори, които се водят, не могат да достигнат до желания за България резултат.

Министърът на енергетиката трябва да се замисли дали достатъчно добре си вършат работата и защо България изостава.

Цената на газта е най-важната тема към момента. От осем държави, които са обект на "газовото" дело между "Газпром" и ЕК, само България не получава намаление на цената.

Реално ние плащаме почти два пъти по-скъпо за газта от Русия, което е недопустимо", заяви президентът. Държавният глава изрази надежда в скоро време страната ни да получи намаление на цената, защото в противен случай "губят българските домакинства, икономиката ни и нашата конкурентоспособност".

В отговор на въпрос за решението да се отложи влизането на България в т. нар. чакалня на еврозоната

президентът посочи, че пълноправното и надеждно участие на България във всички стълбове и политики на Европейския съюз означава и членство в еврозоната.

"Въпросът обаче е как ще стигнем дотам. От действията на българските правителства зависи дали въвеждането на еврото ще бъде свързано с реална икономическа и социална интеграция или ще поражда недоверие, че и този път цената ще бъде платена от българските граждани", каза още Радев.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...