Борисов отрече да има къща и тази манекенка в Барселона (снимки) - 24novini.bg

Борисов отрече да има къща и тази манекенка в Барселона (снимки)

Борисов отрече да има тази къща с тази манекенка в Барселона Борисов отрече да има тази къща с тази манекенка в Барселона
22.02.2020 | 16:20
(0 гласа)

Премиерът Бойко Борисов отрича да има нещо общо с къщата и манекенката Борислава Йовчева в Барселона, за което писа испанското издание "Ел Периодико", като съобщи, че Антикорупционният орган на Испания разследва случая като част от схема за пране на пари.

Борисов хвърли вината за информацията върху президента Румен Радев и Русия.

Първите споменавания на къща в Барселона, свързана с него, са от 2016 г. в записите на бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова, станали известни като "Двете каки".

Снимка: Къщата в Барселона не е на Борисов или свързаната с тях манекенка, казва той. Но полицията в Испания разследва схема за "пране на пари"

 

Тогава Румен Радев не беше президент, а Русия нямаше за какво да се сърди на Борисов, пише Медиапул.

В разгара на изборите за европарламент през 2019 г. БСП призова тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров да провери случая с къщата в Барселона.

Припомняме, че тогава с казуса се занимаваше журналистката Елена Йончева - тогава кандидат за евродепутат от БСП, а сега евродепутат.

Реакция от българската прокуратура нямаше.

Сега говорителят на новия главен прокурор Сийка Милева заяви пред БНТ, че бългaрcкaтa прoкурaтурa нe e ceзирaнa oт иcпaнcкaтa зa пoдoбнo рaзcлeдвaнe,

кaтo oпиcaнoтo в кaтaлунcкoтo издaниe "Пeриoдикo".

Снимка: Манекенката Борислава Йовчева е тази, за която Борисов твърди, че няма връзка нито с нея, нито с къщата в Барселона

Говорителят на Иван Гешев - Сийка Милева не каза нищо за сигнала на БСП, който беше подаден по случая

до прокуратурата миналата година, през м. май, по време на европейските избори.

В същото време евродепутатката Елена Йончева казва сега пред "Ел Периодико", че "на 20 май 2019 г. е подала сигнал до българския главен прокурор с молба да направи разследване по случая, но не е получила отговор". Йончева разследва случая още миналата година през май, като кандидат за евродепутат от БСП. Тогава срещу нея от бизнесмена, чиято е къщата, беше заведено дело, но след това СГС го прекрати.

 Тя допълва, че е платила висока цена за този подаден сигнал.

Днес случаят се разви,като стана ясно от видео в социалните мрежи, че луксозният магазин за дрехи в центъра на Барселона,

в който бившият модел Борислава Йовчева се занимавала с "управление и контрол", изненадващо е бил затворен.

В социалните мрежи се появиха снимки и видеозаписи как обзавеждането на магазина се товари на камиони.

Снимка: Бутикът на манекенката в Барселона се изнася с бързи темпове

Информацията съобщи същият испански вестник "Ел Периодико".

Затварянето му съвпадна с деня, в който изданието публикува три статии, че полицията в Каталуния (Mossos d´Esquadra) и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват произхода на 5 млн. евро, инвестирани през 2013 г. в имоти в Барселона през фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL.

Компаниите са свързани с бившата манекенка Бореслава Йовчева.

Снимка: Борисов отрича да има връзка с Борислава Йовчева, но испанското издание ги свързва

С нея и нейното семейство Борисов твърдеше още от миналата година, че няма никаква връзка, както и с къщата в Барселона.

По това разследване се проверява "международна схема за пране на пари", писа изданието.

"Вчера магазинът беше отворен, а днес е затворен", казва пред изданието служител, но без повече подробности. Следобед е пристигнал камион, в който служители натоварили дрехи и други предмети от магазина, чийто собственик е фирмата Emma BGS SL. Магазинът е бил франчайз на италианската марка Ermanno Scervino.

Работещи наблизо потвърждават, че скъпият магазин за дрехи на централната барселонска улица Paseo de Grácia

е бил затворен между четвъртък и петък.

От вчера вече има и обява на агенция за недвижими имоти, която отдава под наем помещенията от 140 квадратни метра.

"Ел Периодико" се е опитало да се свърже по мейл с фирмата, собственик на италианската марка Ermanno Scervino, но не е получило отговор.

Снимка: Вестник "Ел Периодико" е подготвил поредица от статии за премиера Борисов и "Барселона гейт"

 

Междувременно соченият в разследването на "Ел Периодико" като основен акционер във фирмата Numin Invest SL

Александър Чаушев обяви пред българското издание "24 часа", че луксозната къща в Барселона е негова и Борислава Йовчева е живяла там под наем.

"Къщата продължава да е моя.

Никога не съм живял там и никой не живее в момента там", казва Чаушев. Той посочва, че Йовчева е живяла в луксозния имот като наемателка. Не я познава лично, защото наемането на имота е станало през посредническа брокерска фирма.

"Нямам представа дали е живяла сама. Нито съм бил там, нито съм живял в Барселона през това време", обяснява Чаушев.

Твърди, че е закупил къщата преди години за 3 млн. евро с цел инвестиция

и винаги я е отдавал под наем през брокерска фирма. Преди да купи имота сам е поискал да се направи проверка за произхода на средствата му, казва още Александър Чаушев.

Твърденията му се разминават с разследването на "Ел Периодико". Проверка на изданието показва, че недвижимият имот е закупен за 3 милиона евро през 2013 г. и се води собственост на Numin Invest S.L, една от двете компании, които са разследвани от каталунската полиция и прокуратурата. Между януари и юли 2013 г. бившата моделка е била единствен администратор на споменатата фирма с капитал от 3000 евро.

След това този пост се заема от баща ѝ – Георги Йовчев, който добавя още 3006 евро. Т.е. баща и дъщеря са управлявали фирма, на която Чаушев е прехвърлил къщата за 3 милиона евро.

Подобни документи бяха разпространи през 2018 г. от различни сайтове в България, но после статиите по случая спряха.

Според документите на испанското издание Чаушев купува къщата в съсобственост със съпругата си за 2.9 млн. евро.

Сделката е вписана на 19 март 2013 г.

На същата дата той внася къщата като апорт в едноличната фирма на Борислава Йовчева - Numin Invest S.L., пише Медиапул.

В резултат на тази операция капиталът се вдига от 3007 евро на 2 903 006 евро.

След това Йовчева, като "администратор", декларира, че фирмата вече не е еднолично дружество в следствие на увеличението на капитала.

През 2018 г. журналистът Сашо Диков разговаря за първи път с Александър Чаушев по същия повод. Тогава бизнесменът заяви "къщата е моя, в нея ще живее когото аз реша". Тогава бизнесменът не каза, че не познава Йовчева и че е давал къщата под наем през брокерска фирма. Сега Александър Чаушев твърди още, че испанските власти не са го търсили около разследването.

"Проверил съм 10 пъти. Включително и днес. Оставил съм координати при адвокати, брокери, на самия адрес, в общината. Никой не ме е потърсил", заявява Чаушев пред "24 часа".

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...