Радев представи пред адвокатите бъдещите конституционни промени - 24novini.bg

Радев представи пред адвокатите бъдещите конституционни промени

Румен Радев продължава представянето на идеите си за промени в конституцията Румен Радев продължава представянето на идеите си за промени в конституцията
17.01.2020 | 14:00
(0 гласа)

Президентът Румен Радев заяви, че при решенията за промени в Конституцията може да се изучава чуждия опит, но решенията трябва да се вземат от българските институции, защото другото е отказ от суверенитет.

 

Президентът направи този коментар по време на консултации с Висшия адвокатски съвет за промени на основния закон.

След 30 години преход и дълбоки промени според президента Радев отново се питаме дали Конституцията надеждно гарантира правата на хората и независимостта на съдебната система.

Дали основният закон е сериозна бариера срещу погазването на разделението на властите. Заяви, че за промените в основния закон той ще прави договорки единствено с българските граждани чрез обществените, съсловните организации и институциите. Радев заяви, че "ако някой друг прави някакви други уговорки, искам да напомня, че единствено българските народни представители и българският президент са оправомощени да инициират промени в основния закон. Разбира се, можем да изучаваме чужд опит и чужди модели, но решенията трябва да вземаме сами.

Другото е доброволен отказ от суверенитет".

Висшият адвокатски съвет приема идеята на президента за индивидуална конституционна жалба,

която би дава възможност на гражданите да сезират Конституционния съд, но с уговорка.

Ралица Негенцова - председател на Висшия адвокатски съвет, заяви: "Трябва много прецизно да се разгледат въпросите - кои ще бъдат лицата, които биха могли да подават конституционна жалба, какви ще бъдат предпоставките и допустимост на такава конституционна жалба, какъв ще бъде предмета".

От Висшият адвокатски съвет искат повече правомощия при сезирането на Конституционния съд.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...