Днес е делото на Манолова за касиране на изборите - 24novini.bg

Днес е делото на Манолова за касиране на изборите

Днес се гледа делото на Манолова за касиране на вота Днес се гледа делото на Манолова за касиране на вота
15.01.2020 | 09:40
(0 гласа)

На 15 януари, сряда, от 10.00 ч. в Административния съд в София ще се проведе четвъртото заседание по делото на Мая Манолова за касиране на местните избори в София.

 

 

На заседанието миналата седмица съдът отложи делото

и не прие заключението на вещото лице, въпреки че то изцяло потвърждава твърденията на Манолова и екипа й, че в част втора на избирателните списъци са дописани неправомерно над 3000 души, които са гласували на местните избори.

„От данните на Информационно обслужване пък става ясно, че 408 протокола са коригирани повече от веднъж“, обясни тогава Манолова.

На второто заседание в средата на м. декември миналата година съдът допусна да се направи експертиза за коректността на изборните списъци.

Тогава Манолова внесе 14 тома доказателства за нарушения

и пледираше за поне 7 хиляди недействителни бюлетини, 7 хиляди дописани граждани в списъците и 7 хиляди купен ромски вот, чиито сбор е повече от разликата между двамата кандидати за кмет на София.

Манолова и адвокатите й настояват, че е имало тежки нарушения на изборните правила в ОИК.

Би следвало протоколите да се отварят пред ОИК, в присъствието на член на ОИК, но това е правено от сътрудници, назначени от ОИК, в нарушение на закона, поясни Манолова след второто съдебнo заседание, като подчерта, че те са участвали в отварянето, коригирането, дописването на изборните книжа и протоколи, а по-голямата част от тях са служители на Столичната община.

Според нея 900 протокола са коригирани в нарушение на закона от такива технически сътрудници, които не са имали право на това, както и не са допускани наблюдатели и представители на Инициативния й комитет да присъстват в "Арена Армеец", което е нарушение на изборното законодателство.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...