Половината министри на Борисов си заминаха. Ще станат ли 10 оставките? - 24novini.bg

Половината министри на Борисов си заминаха. Ще станат ли 10 оставките?

Кабинетът Борисов-3 наполовината е подменен - очакват се девета и десет оставка за 32 месеца от общо 20 министъра Кабинетът Борисов-3 наполовината е подменен - очакват се девета и десет оставка за 32 месеца от общо 20 министъра
Мария Йорданова 10.01.2020 | 11:34
(1 глас)

На 4 януари кабинетът "Борисов-3", с 20 министри в него, навърши 2 години и 8 месеца. Правителството положи клетва на 4 май 2017 г. Със задържането вчера на министъра на околната среда Нено Димов след обиски в дома и министреството му заради водната криза и боклука, за оставката му заговори самият премиер. Ще я обсъдя с коалиционните се партньори, заяви Борисов на 9 януари 2020 г. Ден по-рано пък самата министър на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви, че е готова да подаде оставка заради водната криза в Перник, ако премиерът каже. Аврамова е министър от септември 2018 г.

 

Ще станат ли оставките на министри десет за 32 месеца?

При наличните 20 министерства, това би означавало половината кабинет "Борисов-3" да си е заминал.

24новини.бг припомня оставките в кабинета "Борисов-3" за последните 32 месеца.

На 15 май 2019 г. депутатите гласуваха със 121 гласа "за" новият министър на земеделието, храните и горите да бъде Десислава Танева. Тя наследи на поста Румен Порожанов, чиято оставка бе гласувана съшщия ден. Това беше първа точка в дневния ред на народните представители на парламентарното заседание. Това бе осмият нов министър в състава на кабинета "Борисов -3" от общо 20 министри.

Така равносметката е на всеки три месеца - нов министър.

До 15 май Десислава Танева бе народен представител от ГЕРБ и председател на Комисията по земеделие в Народното събрание.

Тя бе осмият нов министър от първоначалния състав на 20 министъра в кабинета.

Тя бе министър и във второто правителство на Борисов.

В последните две седмици преди назначението й предходникът й на поста Румен Порожанов беше в центъра на скандал за източване на европари, когато е бил председател на Държавен фонд "Земеделие". Проверка показа, че голяма част от къщите за гости, построени със средства по европейски програми и одобрени от ДФЗ, не се ползват по предназначение.

Днес вече тези къщи за гости - с нарушения - от над 700 се оказаха едва 32 - поза за толкова съобщи прокуратурата начело с новия главен прокурор Иван Гешев. И нареди специален надзор по тези 23 производства.

Оставката на Порожанов дойде няколко дни, след като в няколко публикации се твърдеше, че земеделският министър има връзка с депутата от ДПС Делян Пеевски.

По повод оттеглянето на Порожанов, премиерът заяви, че "още има кандидати за министри" и поясни, че отстранява Порожанов, защото все още не е освободил заместничката във Фонд "Земеделие", чиято остава Борисов поиска. Причината беше, че телефонът й е посочен за връзка в сайт на къща за гости, което е конфликт на интереси.

Преди тях обаче Борисов смени други 7 министъра:

На 30 октомври 2017 г. министъра на здравеопазването Николай Петров подаде оставка, след телевизионно разследване, че като директор на Военномедицинска академия е давал обществени поръчки в конфликт на интереси.Оставката му е приета от министър-председателя Бойко Борисов. На 10 ноември 2017 г. за министър на здравеопазването е избран Кирил Ананиев.

На 25 август 2018 г. автобус катастрофира на пътя Своге-София при разклона за село Лесковдол. До 8 октомври 2018 г. жертвите на катастрофата са 20, включително починалите в болницата. Основната причина се оказва лошия път и в резултат на това на 31 август трима министри – на регионалната развитие и благоустройството Николай Нанков, на транспорта Ивайло Московски, на вътрешните работи Валентин Радев подават оставка. На 20 септември 2018 г. оставките им са приети. Назначени са трима нови министри - Петя Аврамова на МРРБ, Младен Маринов - на МВР и Росен Желязков на транспорта.

На 21 ноември 2018 г. след продължителни протести на майки на деца с увреждания, настояващи вицепремиерът Симеонов да напусне поста си, след като е използвал (спрямо тях и децата им) думите "кресливи жени" и "уж болни деца", лидерът на НФСБ подава оставката си като заместник министър-председател на 16 ноември 2018 г. Оставката е приета от премиера Борисов. На 21 ноември 2018 г. мнозинството в парламента освобождава Валери Симеонов и одобрява Марияна Николова за вицепремиер, отговарящ за икономическата и демографската политика. Дотогава Николова е началник на политическия кабинет на вицепремиера Симеонов.

От 20 декември 2018 г. с решение на Народното събрание се закрива министерството на европредседателството. С друго решение на парламента в сила на 1 януари 2019 г. Лиляна Павлова е освободена като министър на европейското председателство.

На 5 април 2019 г. народните представители гласуват освобождаването на Цецка Цачева. Тя подаде оставка на 23 март от поста министър на правосъдието заради т.нар. скандал "Апартаментгейт". Номинираният от премиера Борисов Данаил Кирилов (дотогавашен председател на правната комисия към парламента) е избран за министър и полага клетва.

На 14 май Румен Порожанов подаде оставка като министър на земеделието, горите и храните и е заменен на 15 май от Десислава Таева на поста.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...