Социолози: Радев и Манолова са с най-високо доверие - 24novini.bg

Социолози: Радев и Манолова са с най-високо доверие

Румен Радев, Мая Манолова и Слави Трифонов са сред лицата, които печелят най-голямо доверие на гражданите. Румен Радев, Мая Манолова и Слави Трифонов са сред лицата, които печелят най-голямо доверие на гражданите. бТВ
10.12.2019 | 18:00
(0 гласа)

 

Румен Радев, Мая Манолова и Слави Трифонов са сред най-одобряваните български политици и личности, свързани с политиката. Това показа национално-представително проучване на "Маркет Линкс", проведено между 21 и 28 ноември.

 

 

66% доверие и 16% недоверие има към президента Румен Радев. Към Мая Манолова доверието е 49%, а недоверието 30%. Бившият шоумен Слави Трифонов пък печели 38% доверие и 35% недовериео. 

Премиерът Бойко Борисов е с 31% доверие и 52% недоверие.

ГЕРБ, БСП и "Няма такава държава" са първите три политически сили, ако парламентарните избори са днес.

ГЕРБ остава първа политическа сила, следвана от БСП, но на трето място се появява новосъздадената, но отказана от съда да бъде регистрирана, партия на шоумена Слави Трифонов "Няма такава държава". 

Пред бТВ социологът Добромир Живков посочи, че непосредствено след изборите за местна власт разликата  между двете основни политически сили - БСП и ГЕРБ остава 2%. Относно доверието на гражданите в институциите се отчита възстановяване. 

Той поясни, че същият процес се е наблюдавал и след изборите за Европарламент през май. По думите му това не изключва твърдението, че

има сериозна криза в доверието към институциите. 

Президентството остава с най-голяма доверие, което, според Живков, е очаквано, тъй като институцията не е ангажирана пряко с изпълнителната власт, а изпълнява привилегированата роля да бъде коректив на властта.

Приблизително същите нива на доверие имат и институциите, свързани с изпълнителната власт и съдебната власт. Данните от проучването сочат, че парламентът е с най-ниско ниво на доверие. 

Други институции, към които анкетираните имат доверие, са армията, църквата, полицията и Европейската комисия

Данните от изследването сочат още, че гражданите са оптимистично настроени и очакват положително развитие на страната, както и на домакинствата. 

Според социолозите "Няма такава държава" дава сериозна заявка на политическата сцена, въпреки че миналата седмица съдът отказа да регистрира формацията като политическа партия. 

Данните от проучването сочат, че ако политическата сила се яви на избори днес, тя има потенциал да бъде с трета по големина парламентарна група.

Живков посочи, че "Няма такава държава" събира протестния вот на гражданите - те черпят поддръжници както сред хората, които не гласуват, така и от патриотично настроените граждани.

Проучването отбелязва спад на одобрението при "Обединените патриоти", докато при ДПС се забелязва висока мобилизация. Най-висок процент на негативна нагласа се отбелязва към партия "Атака".

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...