Независим прокурор ще разследва главния прокурор - 24novini.bg

Независим прокурор ще разследва главния прокурор

С промени в НПК, Министерският съвет предлага независим прокурор да разследва главния прокурор. С промени в НПК, Министерският съвет предлага независим прокурор да разследва главния прокурор. БГНЕС
07.12.2019 | 10:39
(0 гласа)

Главният прокурор ще бъде разследван от независим прокурор. Това предлага Министерският съвет със законнодателни изменения в отговор на становището на Венецианската комисия. Няма да са необходими промени в основния закон, за да се отговори на препоръките.

 

 

В началото на днешното извънредно правителствено заседание министър-председателят Бойко Боиросв заяви, че становищата на комисията са поместени в 16-17 страници и ще се направят промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да са подкрепени от партньорите и да минат максимално бързо. 

Правосъдният министър Данаил Кирилов подчерта, че се подготвят промени в НПК и изменения в Закона за съдебната власт, които са съобразени с Венецианската комисия. 

"Председателите на Висшия касационен и на Висшия административен съд няма да бъдат разследвани. Само главният прокурор ще подлежи на разследване",

добави той.

"Създава се нова правна фигура - прокурор, завеждащ инспекторат на ВКП. Създаваме ново звено", обясни Бойко Борисов.

Той заяви, че се създава абсолютно независим прокурор от главния прокурор. Независимият прокурор ще се избира от прокурорската колегия с 2/3 квалифицирано мнозинство и ще е с мандат от седем години. 

Другата промяна въвежда задължително изслушване на главния прокурор от всяка парламентарна комисия, която го извика.

Бойко Борисов благодари на Венецианската комисия, че се е съобразила с Конституцията в своите препоръки.

Припомняме, вчера правосъдният министър Данаил Кирилов се срещна с експерти от Венецианската комисия във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Венецианската комисия прие очакваните препоръки към страната ни за разследването на главния прокурор и реформата в съдебната система

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...