Приеха окончателно Бюджета на НЗОК за 2020 година (видео) - 24novini.bg

Приеха окончателно Бюджета на НЗОК за 2020 година (видео)

Кирил АНаниев заяви, че с Бюджета на НЗОК за 2020 година се отпускат повече пари не само за досегашните дейности, но и за много нови. Кирил АНаниев заяви, че с Бюджета на НЗОК за 2020 година се отпускат повече пари не само за досегашните дейности, но и за много нови. 24новини
03.12.2019 | 17:39
(0 гласа)

Депутатите приеха на второ четене Закона за бюджета на НЗОК за 2020 година. Общата сума на разходите и трансферите по бюджета на Касата за следващата година е 4,7 млрд. лв. 

Допълнително бяха отпуснати 6 млн. лева от резерва за здравноосиурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ, 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична меицинска помощ и 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност.

99,9 млн. лева бяха преразпределени за лекарствени продукти.

68 млн. лева са предназначени за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни, за  за домашно лечение на територията на страната.

31,9 млн. лв. са разпределени за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствени продукти при животозасращаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, в условията на болничната медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги.

Народните представители запазиха размерът на 8 % здравна вноска. Законът за бюджета на НЗОК влиза в сила от 1 януари 2020 г.

Пред журналисти в Народното събрание министърът на здравеопазването

Кирил Ананиев заяви, че с Бюджета на НЗОК за 2020 година "се осигуряват повече средства, но не за същите дейности, както казват, а има и много нови дейности."

По думите му хората няма да са ощетени с парите за лекарства.

"Тези лица, които са започнали лечението си преди 18-годишна възраст, необходимият ресурс за лечението продължава. Тоест, ще продължат да се финансират и след навършване на 18 години", допълни той.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...