Днес е изслушването на Цацаров за шеф на КПКОНПИ - 24novini.bg

Днес е изслушването на Цацаров за шеф на КПКОНПИ

Днес в Комисията за борба с корупцията народните представители ще изслушат главния прокурор Сотир Цацаров, който е номиниран за председател на КПКОНПИ. Днес в Комисията за борба с корупцията народните представители ще изслушат главния прокурор Сотир Цацаров, който е номиниран за председател на КПКОНПИ. Архив
03.12.2019 | 07:59
(0 гласа)

Комисията за борба с корупцията в парламента днес ще изслуша двамата кандидати за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) - настоящия главен прокурор Сотир Цацаров и депутата от "Воля" Симеон Найденов.

Вчера вечерта пет от най-активните неправителствени организации в сектор „Правосъдие“ обявиха, че няма да задават въпроси към кандидатите, за да не легитимират, опорочената, според тях, парламентарна процедура. 

Народните представители първо ще изслушат Симеон Найденов.

Той е член на антикорупционната комисия в парламента и е представил концепция в обем от пет страници. Той се определил концепцията си като "скицирани насоки" и има амбицията да работи за среда без корупция. 

Залага на превенцията чрез взаимодействие с другите институции и в партньорство с неправителствени организации. Смята, че има шансове да събере депутатска подкрепа.

„Щом съм приел кандидатурата - може би да“, казва Симеон Найденов.

Главният прокурор Стори Цацаров, който беше номиниран от ГЕРБ и "ОБединени патриоти" предлага концепция в обем 25 страници. Той предлага организационни мерки за укрепване на капацитета на Антикорупционната комисия. Цацаров отчита това, което е направил предишния председател на Антикорупционния орган Пламен Георгиев, който подаде оставката си заради скандала с незаконни тераси.

"Считам обаче, че по някакъв начин мога да допринеса за това КПКОНПИ да бъде събудена от състоянието, в което се намира сега“,

заявява главният прокурор.

Миналата седмица той се срещна с депутатите от НФСБ и след срещата им стана ясно, че сред идеите в концепцията на Цацаров са премахване на прекалените полицейски разследвания, стесняване обхвата на проверяваните от КПКОНПИ лица, упражняване на антикоруцпионни функции и мерки върху обшинисте и общинските съветници и други.

Социалистите не издигнаха кандидат, защото смятат, че не Парламентът, а президентът трябва да определя председателя на Антикорупционната комисия. Корнелия Нинова обяви, че няма да подкрепи нито Цацаров, нито Найденов, а колегите й щели да гласуват по съвест.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...