Валери Симеонов и Менда Стоянова: Целта на предложението е да се плащат данъци (видео) - 24novini.bg

Валери Симеонов и Менда Стоянова: Целта на предложението е да се плащат данъци (видео)

Менда Стоянова и Валери Симеонов заявиха, че целта на предложението им е да се плащат данъци, но от БСП смятат, че това не е правилната мярка. Менда Стоянова и Валери Симеонов заявиха, че целта на предложението им е да се плащат данъци, но от БСП смятат, че това не е правилната мярка. Архив
27.11.2019 | 18:39
(0 гласа)

Целта нa законодателните промени, които се отнасят до онлайн платформите за предлагане на туристически услуги, са с цел плащане на данъци.

 

 

 

Това заявиха вносителите на текстовете Валери Симеонов от "Обединени патриоти" и Менда Стоянова от ГЕРБ пред журналисти в Народното събрание по повод предложените от тях промени в закона, с които сайтове като Airbnb и Booking да не предлагат услугите на некатегоризирани туристически обекти.  

Според предложението на управляващите при системно нарушение от дадена платформа, трябва да бъде спрян достъпът до нея.

"Става въпрос за една категория туристичекси обекти, които са изцяло в сивия бизнес и не плащат нито една стотинка, за разлика от всички останали, които са се регистрирали и плащат. Дали ще бъде с ограничаване, дали ще бъде със сключване на договори със сайтовете да предоставят информация и плащания към общини от една страна и към Националната агенция по приходите е друг въпрос", заяви Валери Симеонов. 

Според него тази незаконна дейност в момента създава неравностойност от конкурентна гледна точка. 

"Най-вероятно ще променим текста и ще въведем регистрационен режим, а не категоризация на тези обекти", заяви народният представител относно текстовете, които гласят, че при системно нарушение, да се предлагат услугите на нерегистрирани обекти, ще се спира достъпът до сайтовете.

 

Видео: Валери Симеонов заяви, че текстовете могат да бъдат променени

Източник: 24новини

Председателят на Бюджетната комисия в парламента

Менда Стоянова от ГЕРБ пък заяви, че не вижда причина текстът за спиране на сайтовете да отпада.

"Не виждам причина текстът за спиране дейността на сайтовете да отпада при условие, че в момента за една касова бележка НАП може да запечати временно един обект, а това не може да се случи, ако някой друг не изпълнява закона. Тъй като това е един нов бизнес в България. Още повече, че този бизнес при всички случаи над 90 % се осъществява онлайн, няма как да не работим за регулирането му. Това е начинът, по който се опитваме да го направим", заяви тя. 

Относно обвиненията, че текстовете са лобистки, Стоянова заяви:

"Винаги ще има такива обвинения. Аз мога да потвърдя, че както обикновено, аз внасям само лобистки текстове за бюджета."

Видео: Менда Стоянова заяви, че внася смао лобистки текстове за бюджета

Източник: 24новини

Според Христо Проданов от БСП обаче предложението на Валери Симеонов и Менда Стоянова е грешно. 

"Вярно е, че всеки, който оперира на българския пазар трябва да плаща данъци. Вярно е, че голяма част от тези апартаменти са в сивия сектор и не плащат данъци, което е нелоялна конкуренция. Чрез категоризация на тези обекти обаче нищо няма да се случи. Най-лесният начин, по който може да се постигне резултат, е патентен данък на брой легла в тези апартаменти", заяви той и допълни, че "ако се регистрират и си платят патентен данък в началото на годината, една огромна част от този бизнес ще излезе на светло."

Видео: Според Христо Проданов от БСП предложението на Валери Симеонов и Менда Стоянова е грешно

Източник: 24новини

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...