ГЕРБ, Патриотите и "Атака" номинираха Цацаров за шеф на КПКОНПИ - 24novini.bg

ГЕРБ, Патриотите и "Атака" номинираха Цацаров за шеф на КПКОНПИ

19.11.2019 | 16:16
(2 гласа)

Сегашният главен прокурор Сотир Цацаров е номиниран за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това заявиха официално на пресконференция ръководствата на парламентарните на ГЕРБ и "Обединени патриоти". 

 

 

Номинацията ще бъде внесена и в деловодството на парламента днес.

Цацаров беше и в Народното събрание, но си тръгна преди изявлението и не застана на трибуната с политиците, които го номинираха.

 Към момента другият обявен официално кандидат е номинираният от партия "Воля" народен представител Симеон Найденов. 

От останалите парламентарни сили други кандидатури не са издигнати. Левицата трябваше да обсъжда темата днес следобед, но неофициално социалисти коментираха, че нямат подходящ кандидат, който да предложат и то с ясното разбиране, че няма да бъде избран. 

Припомняме, че през изминалата седмица в медиите се появи информация за евентуалната номинация на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ.

Срокът за предложения изтича в сряда според правилата, приети от депутатите, за избор на нов председател на антикорупционния орган. Номинираните за поста кандидати трябва в седемдневен срок да представят необходимите документи, в които да бъдат включени също декларация за имущество и конфликт на интереси, както и концепция за работата на комисията. След становища на неправителствени и научни организации, кандидатите ще бъдат изслушани в ресорната комисия, а гласуването ще бъде в пленарната зала.

 Изборът се прави с обикновено мнозинство - с най-малко половината от гласовете на присъстващите в залата депутати.

Избран ще е кандидатът, който ще събере най-много гласове. 

Новият шеф на КПКОНПИ ще продължи мандата на предишния председател Пламен Георгиев, който подаде оставката си след скандала с незаконните му тераси и  отиде консул във Валенсия. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...