Музикаутор спечели делото с БНР - 24novini.bg

Музикаутор спечели делото с БНР

От Музикаутор обявиха, че Върховният административен съд е постановил, че БНР губи делото. От Музикаутор обявиха, че Върховният административен съд е постановил, че БНР губи делото. Архив
19.11.2019 | 17:20
(0 гласа)

Върховният административен съд (ВАС) реши, че в спора между Музикаутор и Българското национално радио (БНР), което остана без музика в своя ефир в началото на 2017 година, Музикаутор има по-силни аргументи. 

 

 

Решението е на петчленен състав на ВАС от 7 ноември 2019 година. 

Върховният административен съд потвърди предишното решение на съда, с което се

отменя наложената от Комисията за защита на конкуренцията санкция. 

Според решението дружението на автори, композитори и издатели не е нарушило закона, не е възпрепятствало стопанската дейност на БНР, а с действията и бездействията си БНР и Министерство на културата са допринесли за възникналата криза.

От Музикаутор припомнят, че допреди три години БНТ е заплащало едва 1% от субсидията си за музикално съдържание, което съставлява над 50% от неговата програма. Със сключения договор от юни 2017 г. възнагражденията за използването на авторския труд са нараснали до по-справедливи нива.

Според Музикаутор БНР не е имало поведение за защита на интелектуалната собственост.

Ръководството се е възползвало от националния ефир, като са се отразили приоритетно позициите на БНР, но не и тези на Музикаутор, пишат от сдружението. 

БНР е упражнило и натиск върху множество автори да преодставят безвъзмездно своите произведения. От Музикаутор уверяват, че ще се борят подобни практики да останат в миналото. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...