ВСС започна прегласуването на избора на Иван Гешев - 24novini.bg

ВСС започна прегласуването на избора на Иван Гешев

Днес ВСС отново ще гласува избора на Гешев за нов главен прокурор. Днес ВСС отново ще гласува избора на Гешев за нов главен прокурор. Архив
14.11.2019 | 10:05
(0 гласа)

Днес в 10:00 часа започна заседанието на ВСС, на което ще се прегласува назначението на Иван Гешев за нов главен прокурор.

 

 

 

По време на пленума ще бъде обсъден Указът на президента Румен Радев, с който той отказа назначението на Гешев и ще се гласува повторно избора на Гешев.

Заседанието бе насрочено миналата седмица, преди Държавен вестник да публикува върнатия от президента Указ за назначаването на новоизбрания главен прокурор.

Ако днес Иван Гешев не получи 17 гласа, ще има нова процедура за главен прокурор, като ще има възможност да се предложат и нови кандидати.

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров заяви категорично, че ще гласува "за" Гешев. 

Пред сградата на ВСС от вчера вечерта има засилено полицейско присъстиве заради протести "за" и "против" кандидатурата на Гешев, а маршрутите на ттрамвайните линии 20 и 22, които минават от там, са променени заради демонстрациите. От СДВР предупредиха, че движението на ул. "Екзарх Йосиф" ще бъде блокирано.

Пред централния вход на сградата на съвета ще протестират противници на кандидатурата на Гешев, организирани от гражданско движение „Боец“, а митингът на тези, които подкрепят кандидатурата на новоизбрания главен прокурор, ще бъде разположен от страната на бул. „Мария Луиза“.

Припомняме, че Радев върна избора с мотива, че не е имало реално състезание за поста, защото "състезание с един учасрник, не е състезание". 

Гешев беше избран от ВСС в процедура без конкуренти, която беше белязана от протести, контрапротести и замерване с обвинения за намеса в работата на съдебната система.

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Още информация
Нагоре...